Винаги вярвайте в себе си, защото можете да го направите

...
Винаги вярвайте в себе си, защото можете да го направите
Коментари Харесай

Мечтите на Нора Ал Матруши - първата жена космонавт от арабския свят

" Винаги вярвайте в себе си, тъй като можете да го извършите " - това е пътеводната светлина на 27-годишната Нора Ал Матруши, която бе определена за първата жена космонавт от арабския свят.

Тя ще съставлява Емирствата в Космоса дружно с сътрудника си Мохамед Ал Мула. Те са определени измежду над 4 000 претенденти.

" Направихме тест за просветеност, както и медицински проби. След това организирахме няколко онлайн изявленията, като обичаното ми от тях беше с други две дами астронавти от НАСА Ан Макклейн и Джесика Меър ", описа тя пред bTV.

Нора мечтае да се допре до звездите от едвам 5-годишна възраст. Любовта ѝ към Космоса се появява, когато гледа документален филм за Международната галактическа станция. Вдъхновена от ролята на космонавтите, тя взема решение да учи машинно инженерство, с цел да може един ден да бъде като тях.
Снимка: bTV
И съумява, 20 година по-късно тя към този момент се образова в Космическия център на страната си.

" Досега подготовката ни върви добре. Аз и Мохамед учим съветски език, получихме и лиценз за гмуркане. В момента времето в ОАЕ е прекомерно горещо, само че ни следва да получим лиценз за частен водач ", добави Ал Матруши.

Признава, че в случай че не беше поела по пътя на необятния Космос, е щяла да бъде зоолог и да обикаля света, с цел да оказва помощ на животните.

Въпреки компликациите и безсънните нощи, Нора е съумяла да съчетае работата с персонални живот.

" Досега не ми се е налагало да върша жертви. Смятам, че ключът към организирането на всекидневието е ръководството на времето - в случай че го вършиме, ще имате задоволително време за фамилията, приятелите и заниманията и в това време няма да вършиме взаимни отстъпки с качеството на работата и отговорностите си ", счита космонавтката.

Мечтата на Нора е да стъпи на Луната, само че преди този момент ѝ следва образование в Космическия център на НАСА в Хюстън.

Към децата в България, които бленуват да се допрян до звездите, се обръща по този начин: " Открийте пристрастеността си, постоянно си поставяйте високи цели и упования, не спирайте да търсите благоприятни условия и в случай че не може да намерите такива, създайте ги сами ".

Подвигът на Нора ал Матруши не е инцидентен. През февруари ОАЕ се трансфораха в първата арабска и едвам петата страна в света, която е изпратила сполучливо своя задача до Марс. През последните години министър-председателят Мохамед бин Рашид Ал Мактум влага огромни очаквания и старания в развиването на ОАЕ в галактическата сфера. Eдна от огромните цели на Емирствата е до 2117 година да изградят обитаемо населено място на Червената планета.

" Фактът, че имаме вдъхновяващи водачи, които имат вяра в качествата ни и постоянно ни приканват да се стремим към най-хубавото и да работим за него. Поставят ни цели, които всички считат за невъзможни. Това е като че ли родителите да кажат на детето си " Вярвам в теб, можеш да го направиш ", сподели тя.
Снимка: bTV
Нора е безапелационна, че в никакъв случай не се чувствала дискриминирана за това, че е жена.

" Жени съставляват 34 % от екипа на задачата на Емирствата на Марс и 80 % от учените в екипа. 56 % от приключилите ОАЕ в региона на естествените науки, технологиите, инженерството и математиката са дами. Жените в ОАЕ заемат и 30% от главните работни позиции. Не мисля, че някоя жена в ОАЕ се е сблъсквала с някакъв тип дискриминация поради пола си. Както виждате, статистиката потвърждава, че ОАЕ са доста положително място за живот и развиване, в случай че сте жена ", изясни космонавтката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР