Винаги в една система, в която има пари и интереси,

...
Винаги в една система, в която има пари и интереси,
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Има възможност да не се допусне повишение в цените на тока без загуба на никой по веригата

" Винаги в една система, в която има пари и ползи, другите играчи се пробват да завоюват преимущество. Това е естествено ". Това разяснява в студиото на " Още от деня " някогашният енергиен министър Трайчо Трайков по отношение на енергийната рецесия.

За него по-важно е какво може да се усъвършенства в системата.

Има два метода на ценообразуване на газа. Единият е по-дългосрочни контракти и е обвързван с кошница от измерители. Той е по-инертен, по-бавно се трансформира във времето, обвързван е с цената на петролните еквиваленти, а другият отразява придвижването на енергийните тържища, уточни Трайков.

Той съобщи, че има опция да не се допусне покачване на цените на тока, без да се предизвиква загуба на никой по веригата – нито на производителите, нито на транспорт високо напрежение, нито на доставчиците. Един от тях е цените, по които мрежовите оператори купуват силата за компенсиране на софтуерни разноски, да бъде по контролирани цени, не по борсови.

Всички пари, които се генерират в електроенергетиката, остават в България. Ние електрическа енергия не внасяме, произвеждаме си я тук. Въпрос е на ребалансиране на участниците по веригата.

Себестойността на електрическата енергия няма никакво отношение към пазарните цени, изясни Трайков.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР