Винаги увеличаването на финансовите средства е положително, въпросът е доколко

...
Винаги увеличаването на финансовите средства е положително, въпросът е доколко
Коментари Харесай

Веска Събева: Нужен е контрол върху средствата за човек с увреждане, за да отиват точно за него

Винаги увеличението на финансовите средства е позитивно, въпросът е до каква степен те са задоволителни за другите типове увреждания и положение на хората. Това сподели пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националния съвет за хора с увреждания Веска Събева във връзка повишаването на някои обществени помощи и месечната финансова поддръжка за хора с увреждания от тази година.

„ Всички сме разнообразни, всички имаме разнообразни потребности и би трябвало да се прави оценката на положението по този начин, че да се дава на индивида това, от което има потребност. Освен това е доста значимо да има надзор средствата да се изразходват тъкмо в тази посока. Имаме редица сигнали, че средствата за хора с увреждания се употребяват за изхранване на фамилията, за другите деца в него или просто отиват някъде, само че не и за самия човек с увреждане. Трябва ясно да се разбере, че има различен закон, който дава опция да се получава заплата за грижа за подобен човек. Трябва да има надзор и ясно да се каже, че парите се дават за психолог, за логопед, за рехабилитация. Рехабилитацията е извънредно скъпа. Трудно се намират експерти, защото ставката на частно е извънредно висока. Сега са планувани от 930 лева до 1180 лева, а това са 5 сесии с психолог, което е извънредно незадоволително “, сподели Събева.

По думите й доста е значимо родителят или околните, които се грижат за индивида с увреждане, да вземат участие в процеса на рехабилитация. Като проблем обаче Веска Събева дефинира компликацията за намиране на персонални асистенти, защото работата не е задоволително влиятелна и не е високо платена.

Тя добави, че има проблеми и с ТЕЛК решенията, тъй като без значение че медицината е точна просвета, в това време работи със индивидуалност на хората, които дават оценката.

„ Работейки по документи, взимат това, което е написано в документа. Ако епикризата не е добре разказана, комисията ще вземе решение, което е в ущърб на индивида с увреждане, само че в това време може да бъде и повишена. Нужно е да има един човек, който да е водещ във всеки случай и да го познава в елементи. Това може да е и обществения служащ, който да изготвя всекидневни елементи “, добави Веска Събева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР