Винаги трябва да стои на дневен ред въпросът как да

...
Винаги трябва да стои на дневен ред въпросът как да
Коментари Харесай

Цветанов: Трябва да се подобри охраната на границата, политическата несигурност се отразява негативно

Винаги би трябвало да стои на дневен ред въпросът по какъв начин да подобрим защитата на границата ни, която е и граница на Европейски Съюз, по какъв начин да си партнираме с нашите съседи. Това съобщи пред Радио " Фокус “ Цветан Цветанов, някогашен министър, на вътрешните работи и водач на " Републиканци за България “.

" Трябва да се приказва повече за възстановяване на сигурността, учредена на цифрови активи. Виждаме, че в Истанбул, в границите на 10 часа, са съумели да локализират 46 лица, които се счита, че са съпричастни към терористичния акт и са прегледани, забележете 1200 камери. Това няма по какъв начин да стане с човешко око, а става с идентификация и опция за по този начин наречената цифрова информация. “ - добави той.

По думите му, с терористичния акт в Истанбул се вършат и други заключения.

" Ние боравим с информация и целият информативен поток е под ръководството на турската страна, тъй че ние можем единствено да допускаме от това, което ни се дава. Първоначалният анос беше за подозрение за почерка на ПКК, само че в случай че погледнем в предишното и гледаме чисто експертно на обстановката, не считам че тъкмо ПКК има тъкмо този почерк на деяние. Те постоянно са ориентирани към полицейски коли, към въоръжените сили на Турция. Но несъмнено турските управляващи дават доста информация в последните няколко часа, че в действителност към този момент знаят от кое място е стартирала интервенцията, а точно в Северна Сирия, което демонстрира, че техните заключения водят към ПКК. Може да се допусна също, че зад този терористичен акт може да стои и " Ислямска страна “. Турция обаче има съответния опит, има доста добре развита осведомителна инфраструктура. “ - уточни Цветанов.
 
" За мен има и различен детайл – в случай че погледнем всичко, което се случва с кандидатстването и идното приемане на нови членове в НАТО, тъй като знаем че Финландия и Швеция към момента не са изпълнили изискванията, които бяха поети като ангажимент. Смятам, че тук също ще се търси един сериозен отговор от страна на Швеция и на Финландия. Знаем каква беше позицията на Турция по отношение на тяхното участие. И допускам, че това също ще бъде употребявано като мотив. “ - означи събеседникът. 
 
По думите му това, което се случи с граничния служител на реда, демонстрира къде са пропуските в защитата на външната ни граница.

" Ако се върнем във времето обратно, ние покрихме условията и критериите по Шенген. Ако се върнем към интервала 2011-2012 година бяха построени системи за видеонаблюдение, бяха построени центровете в Пъстрогор и Харманли, които да поемат първичния напън миграционен. Това, което след 2015 година беше направено, построяването на възпиращото оборудване, повече наблюдавахме политически престрелки. Според мен би трябвало да се движим в посока на последователност и поддръжка на това, което е построено. И в случай че има пропуски, да бъде надградено, а не да бъде оставено и саморазрушено. Виждаме, че и контролът е бил занижен, имаме сектори, които са компрометирани. А и в построена инфраструктура за видеонаблюдение, виждаме че има сектори, които не работят. И там би трябвало да бъде ориентирани напъните ни – към възстановяване на цифровите активи. Джиповете, които са за защита, не са оборудвани по допустимо най-хубавия метод. “ - сподели още Цветанов.

През последните години системата за сигурност няма по какъв начин да бъде по-различна от това, което следим в политическата обстановка у нас, счита той.

" Политическата неустановеност прави и несигурна системата за сигурност. Има една неустановеност в системата за сигурност от чиновниците, които не знаят дали на следващия ден няма да имат нов шеф, няма никаква последователност, не се употребява потенциала на знаещите и можещите. " - сподели в умозаключение Цветанов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР