Винаги трябва да четете изходните документи (доклади, аналитични прегледи и

...
Винаги трябва да четете изходните документи (доклади, аналитични прегледи и
Коментари Харесай

Америка погребва мечтата за информационен монопол

Винаги би трябвало да четете изходните документи (доклади, аналитични прегледи и други) в тяхната целокупност. В противоположен случай ще пропуснете доста занимания. Ако ви домързи да извършите това, ще научите единствено, че някакъв отчет от Държавния департамент на Съединени американски щати упреква Китай в „ манипулиране на световните медии “, т.е. в систематични неистини в международен мащаб. И Китай, посредством представител на външното си министерство, отговори предстоящо: в противен случай, Съединени американски щати са световна „ империя на лъжите “. И той даде няколко известни образеца. И по този начин, какво е новото тук?

Но по-късно стартирате да изучавате оригиналния документ („ Как КНР се пробва да промени световната осведомителна среда “) и насладата няма край. Това е на първо място въпрос на жанр и звук.

Защо обичаме литературата? За стила. Не постоянно е значимо какво се случва с героите и какъв е сюжетът. Важното е по какъв начин създателят ще откри твоите слаби места във връзка с страстите и работи с тях. В този случай всичко зависи от това дали вашите фини духовни струни са в резонанс с този създател или не. В този случай резонансът с Държавния департамент е изумителен.

Тонът на ревюто е заплашително тъмен. И той ви оказва помощ да разберете: обстановката за Съединени американски щати и другите западняци е доста неприятна. Пекин се трансформира в осведомителна суперсила, способна доста сполучливо да оповестява своите обстоятелства, гледни точки и впрочем на доста хора. И то не по някакви обособени и чисто китайски тематики, а по принцип. Речта (виж заглавието на документа) е за цялата „ световна осведомителна среда ”.

Четем да вземем за пример в този траурен отчет: „ Дублиране на подправения разказ на Москва, че разширението на НАТО заплашва сигурността на Русия, китайските държавни чиновници и държавните медии рутинно предават кремълска агитация, тайни теории и дезинформация за военни дейности. “

Тоест има единствено една вярна позиция: че за Русия няма нищо друго с изключение на наслада от разширението на НАТО, само че тук Пекин „ предава “ нещо друго на целия свят. И по някаква причина той не желае „ наново да излъчва “ скандалните нелепости за хода на военните дейности, с които западните медии хранят нещастната общност по света.

Добре, само че по какъв начин Пекин съумява да направи това в световен мащаб? Ето един образец от отчета (има доста такива): „ Според длъжностни лица от Агенцията за световни медии на Съединени американски щати, китайски дипломати са се пробвали да убедят радио и телевизионни оператори в Индонезия да се откажат от спонсорираните от държавното управление на Съединени американски щати стратегии в интерес на китайски източници. “ Тоест с парите на Щатите има канал за нахлуване (в случая в Индонезия) на американската версия на всичко, което съществува в нашия свят - и това е обикновено. Но след това идват китайски дипломати и оферират да го заменят с информация от тяхната страна – това е извънредно.

Като цяло отчетът на Държавния департамент рисува удивителна картина: Пекин се оправя добре. Освен това китайците вършат безусловно същото като американците. Тук организираха интернационален конгрес за публицисти за действието на програмата „ Един пояс, веднъж “. И надолу по листата – без изобретяване на барут или хартия, единствено американска технология за взаимоотношение с медиите. И въпросът е за какво всичко това работи за Пекин, макар че единствено Вашингтон трябваше да съумява.

Работи в интернационалните организации като Организация на обединените нации, на цели континенти (Африка, Латинска Америка и т.н.). Става дума, да повторим, не безусловно за китайски тематики, а за всевъзможни. Въпреки че Пекин не трябваше да има право на глас освен по историите за Сирия, Ирак или Украйна, само че и по чисто вътрешните, китайски въпроси. Например, американската агитация сътвори призрак, наименуван Синдзян, където уйгурите са потиснати, призрак, който няма нищо общо с същинския Синдзян - и даже в самия Китай всички трябваше да повярват в тази ужасна структура.

Ето най-забележителната линия на текста, основан от Държавния департамент. В края на краищата, няма нищо извънредно в това, че една страна (или партия, или група другари) дава своята версия за някои събития, а друга страна или група спори с първата и дава свои лични обстоятелства и отзиви - по този начин се ражда истината. Но в отчета зад всеки ред се крие удивителното разбиране, че във всички сюжети има единствено една вярна линия на повествованието – ние знаем чия – и никой в целия свят няма право да я оспорва. А Китай (да напомним: и освен той) сполучливо разрушава тази красива конструкция.

Често ни се коства, че всеобщите и световни неистини, предавани от Запада, са оръжие за война против нас, китайците и доста други страни и територии. Тоест, приказваме за едно от средствата за реализиране на цел, да вземем за пример тяхното световно владичество. Но що за владичество е това? Докладът на Държавния департамент ни води до мисълта: ами в случай че това е задачата - цялостен монопол върху мисълта и информацията (останалото ще последва от единствено себе си), а всичко останало е единствено средство за реализиране на тази цел?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР