Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни

...
Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни
Коментари Харесай

Демерджиев: С 600 млн. евро от ЕК създаваме модел за опазване на външните граници


„ Винаги се учудвам, че проблеми, които се включват в сходни отчети, стават проблеми едвам откакто попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 година Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в отчет на друга страна, получават особена тежест.

Документите не споделят нищо ново, само че има едно недоумение в тях – разяснява се, че напъните на държавното управление не са задоволителни - има забележителен растеж на разследваните лица, само че няма неоправдателни присъди. “

Това разяснява пред bTV вътрешният министър и вицепремиер Иван Демерджиев във връзка публикувания преди дни отчет за България на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Полицейски произвол

„ Полицията превишаваше пълномощията си във връзка с жителите, биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива дейности, оказва помощ на хората. Тази констатация не е меродавна сега “, съобщи Демерджиев отностно констатациите за полицейски произвол.

Насилие над мигранти и мигрантски напън

„ Темата с мигрантите важи преди втори август и съм безапелационен в това. Когато встъпих в служба, първата седмица имах диалог с турския министър и той сложи тематиката за насилието на мигрантите, които се пробват да обхванат на нашата територия. Тази тематика към този момент не се повдига в диалозите, тъй като не е настояща “, сподели вътрешният министър.

„ За първите три месеца на 2023 година има към 45% нарастване на мигрантския напън. Това са хората, които се пробват да влязат на нашата територия. В същото време обаче арестуваните у нас са с 40% по-малко от миналата година, когато натискът е бил по-нисък.

Когато боравим с обективните числа, виждаме, че се оправяме доста по-добре. Самата Европейска комисия установи това, тъй като за първи път тя отпуска средства в размер на 600 милиона евро, които главно са ориентирани към нашата граница, която е основна и предпочитана. Това не е, с цел да ни подкрепят, а е оценка.

В началото на мандата комисията твърдеше, че няма да даде пари за границата ни. Но в този момент виждаме, че тя става предпочитана и към нея се насочва внимание. С тези пари ще се направи нещо, което не е направено 10 години – ще се обезпечат 110 км от границата, които нямат техническо покритие и където работят главно живи сили. Ще се направи план, който имам вяра, че ще стане модел за запазване на външните граници ", изясни Демерджиев.

Корупцията в системата

„ Обвиненията в корупция, които валят върху полицията – за какво не се питат другите системи – разследване, прокуратура. Защо откакто вършим хиляди проби за приложимост на алкохол и наркотични субстанции, а случаите са единични, в които са установени нарушавания, никой не прави проби в другите системи? “, попита вицепремиерът.

Той уточни, че всеки един от служителите на реда, които са взели участие в каналджийството и трафик на хора, са били осъдени.

„ Няколко към този момент не са там, в това число и ръководители на гранични полицейски ръководства, двама напуснаха сами в хода на инспекцията, имаше и уволнен чиновник. Установени са нарушавания. Не са били тествани точно на първия пункт мигрантите, които са се движили с рейса, ръководен от сирийския жител.

Имало е и неприятна връзка по трасето. Когато встъпихме обаче, нямаше проведена връзка сред регионалната дирекция и граничната полиция, което за мен е неуместно. Най-много ме смути задържането на водача преди случая, по-късно той е бил освободен и тогава е настъпил случаят “, уточни Демерджиев.

„ В битката с корупцията в системата се активизираха извънредно доста дейностите на " Вътрешна сигурност ". Има много хора с формирани дисциплинарни производства, само че и много арестувани чиновници, в това число от „ Гранична полиция ". Наблюдава се, че огромна част от чиновниците към този момент имат непоносимост към такива прояви на сътрудниците си и сами подават сигнали или подхващат дейности за попречване “, сподели още той

Очаквайте детайлности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР