Винаги съм се изумявал с какъв патос макроикономистите и финансистите

...
Винаги съм се изумявал с какъв патос макроикономистите и финансистите
Коментари Харесай

Финансист: Пазарът на ипотечните кредити е много надежден индикатор за случващото се

Винаги съм се изумявал с какъв възторг макроикономистите и финансистите разясняват инфлацията, когато на месечна база тя падне от 0,3% на 0,2%, а пък те са очаквали да няма смяна. Наистина ли разликата от 0,1% е толкоз трагична в статистиката? Видимият отговор е – несъмнено, че не. С сходен възторг и триумф може да се опитате да коментирате надпреварата сред два охлюва на разстояние от един метър, когато единият се пробва да изпревари другия. Можете ли? Доближаваме края на първото тримесечие на годината. Според болшинството от горепосочените специалисти и техните прогнози от края на предходната година, към този момент трябваше да сме в интервал на намаление на лихвените проценти от страна на централните банки на Съединени американски щати и Европа. Това разяснява финансистът Бисер Манолов, предава " Телеграф ".

Цикъл

Трябва да ви успокоя, че нищо нетипично не се е случило – просто не познаха за следващ път. Според тях още през първите месеци на 2024 година световната стопанска система трябваше да навлезе в цикъл на внезапно икономическо изстудяване, което бе и в основата на прогнозите им за спад на лихвите равнища, само че уви световната стопанска система се оказа доста по-устойчива от неуверените им прогнози. Германската стопанска система бе " заровена “ в края на 2023 г, с диагнозата " криза “, а то пък се оказа, че потреблението стартира да се възвръща при започване на 2024г.. Само да напомня, че тази диагнозата бе сложена откакто най-голямата европейска стопанска система означи стесняване на брутния си артикул за последното тримесечие на 2023 година с 0,3%. Може да се каже, че тази стойност е съвсем в границата на статистическата неточност, само че макроикономистите надуха фанфарите като предизвестие за иден стопански апокалипсис.

Макроикономическата рамка в Съединени американски щати е още по-благоприятна от европейската. Безработицата остава на прекомерно допустими равнища. За месец февруари тя бе 3,9%. Това, несъмнено води до стабилно ползване и надлежно към този момент се калкулира, че за първото тримесечие на тази година американската стопанска система ще означи растеж от 3,3% на годишна база И в Европа и в Съединени американски щати инфлацията очевидно омеква, само че сигурно може да се каже, че тя мъчно приближава избраните стойност в паричната политика на Федералния запас и на Европейската централна банка заложени като целеви. Финансови пазари се пробват да се нареждат допускайки, че централните банки ще понижават нападателно главните лихвени проценти през цялата година от самото и начало.

Точно това е и повода цената на акциите да хвърчи в небесата достигайки нови и нови най-високи исторически равнища. Това неглижиране на обективната действителност постоянно води до доста, доста болежка, когато се пръсне балонът на илюзиите.

Темпове

Да, инфлацията пада, само че надалеч темповете на намаление не загатват нападателен спад на лихвите към сегашния миг. Точно преди две години, през февруари 2022 година, инфлацията в Съединени американски щати доближи 8,5% и Федералния запас мина към цикъл на невиждано увеличение на главната рента. Станахме очевидци на цели 11 покачвания през този интервал. Стъпката на повишение бе с по 0,5%, което е безусловно нетипично за централната банка на Съединени американски щати. В устрема си да бъдат предсказуема за финансовите пазари, в исторически проект, стъпката на смяна постоянно е била с 0,25%. Агресивният метод в този случай значи единствено едно - те на практика си признават, че са изпуснали инфлацията отвън надзор, т.е. лихвените проценти са останали прекомерно ниски за дълго време. Точно заради тази опасения, да създадат нова неточност в паричната си политика, Федералния запас няма да промени главната рента, до момента в който не получи безапелационни доказателства, че инфлацията е достигнала целевото равнище.

Ипотеки

Разбира се, че високите лихви сигурно охлаждат стопанската система. Петнайсетгодишните ипотеки в Съединени американски щати доближиха равнището от 8,1%. В Германия станахме очевидци на нещо невиждано от 2008 година насам – спад с 10% на цената на жилищата. Специалистите залагат, че ипотечните заеми в Съединени американски щати няма да паднат под 6% до началото на 2025 година В момента са към 6,8%. В този ред на мисли, виждаме, че има цялостно разминаване сред държанието на финансовите пазари и цената на ипотечните заеми, образувана от банките.

Кой е прав?

Разбира се, че пазарът на ипотечните заеми е доста по-надежден знак за протичащото се в стопанската система. Даже не бих споделил, че става въпрос единствено за ипотечните заеми. Лихвата по кредитните карти приблизително е към 20,75% и то, при изискване, че приказваме за един извънредно конкурентен пазар. В Европа междинната рента по ипотечните заеми се върна още веднъж под 4%. Какъв е главният извод, който може да бъде изработен? Безспорен факт е, че инфлацията стартира своето очевидно омекване. Безспорен факт е и, че скоростта на това омекване надалеч не дава причини на централните банки внезапно да понижат главната рента. Паричната им политика е подкрепена както и от извънредно устойчивия пазар на труда, а по този начин също и от релативно положителното положение на световната стопанска система макар геополитическото напрежение.

В този ред на мисли може да се каже, че не е време за свръх положителни упования за внезапно намаление на лихвените проценти. Ако сте на пазара за закупуване на жилища сега най-правилната тактика е да изчакате най-малко до второто полугодие на годината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР