Винаги когато се притесняваме за дъха ни ние прибягваме към

...
Винаги когато се притесняваме за дъха ни ние прибягваме към
Коментари Харесай

Защо не е добре да дъвчете ДЪВКА на празен стомах

Винаги когато се тормозим за дъха ни ние прибягваме към дъвката. Разработени са най-различни разновидности с усети за всеки. А все по-често срещани са и дъвките без захар. Дъвченето на дъвка след хранене може да предотврати появяването на кариес, защото разгражда остатъците от храна, останали по зъбите.
Някои проучвания сочат, че дъвката има позитивно въздействие върху паметта и концентрацията. Други пък заключават, че дъвченето на дъвка може да потисне желанието за сладко и прекаляването с храната.
Дъвката също има изгоди върху киселинния рефлукс, като потиска киселините, връщащи се назад към устната празнина и отстранява горчивия усет.

Още едно изследване от университета в Роуд Айлънд регистрира, че дъвченето на дъвка три пъти заран в границите на час доста понижава апетита денем.
Обаче не трябва да подценяваме и негативите от нея:

Дъвченето на дъвка на гладно има и някои страни, които крият заплаха

Дъвката на гладно може да раздразни стомашната лигавица, защото изпраща сигнали и предизвика нараснала секреция на стомашни киселини. Тоест, до момента в който вие дъвчете, мозъкът изпраща сигнали към стомаха, само че храна не постъпва в него. Той стартира да отделя нужните стомашни киселини и сокове, само че защото е останал празен, може да провокира неспокойствие, инфектиране или даже болежка.
Редовното дъвчене на дъвка при празен корем може да докара до развиването на гастрит, язва и киселинен рефлукс.

Гастритът предизвиква дискомфорт и би трябвало признаците му да се овладеят в точния момент, с цел да се спре отрицателното му въздействие върху стомашната лигавица. Ако не лекувате това положение, то може да докара до затруднения и появяването на кървене и стомашна язва. Част от признаците, по които може да разпознаете това заболяване, са гадене, болежка, отичане, загуба на вкус, чувство за тежест, неспокойствие. Ако наблюдавате някой от тези признаци, свържете се със експерт.
Съветваме ви да не дъвчете дъвка на гладно, даже и за малко. Това на пръв взор нищожно деяние може да докара до съществени разстройства в организма ви и да е причина за развиването на някои болести. 

По-добре вземете дъвка след хранене, като по този начин ще се възползвате и от изгодите й – както към този момент споменахме, тя може да ви избави от появяването на кариеси, само че е добре да изберете такава без захар. Получавате добра дентална хигиена и пресен мирис. Добре подбирайте марките дъвки, които купувате и не правете компромис със здравето. Посещавайте постоянно зъболекаря си и може да се посъветвате с него за положителни различни разновидности. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР