Вилиана Станева е част от комуникационния екип на Теленор и

...
Коментари Харесай

Корпоративна отговорност: Теленор по пътя на устойчивите във времето CSR програми |

Вилиана Станева е част от информационния екип на Теленор и дава отговор за построяването и одобряването на имиджа на компанията, а също по този начин и за развиването на корпоративната обществена отговорност и политика на оператора. Тя има близо 15 години опит в областта на връзките и корпоративната обществена отговорност.

През 2020 година корпоративно-социалната отговорност взе напълно нови измерения. За компании като Теленор, в действителност CSR не е изключение, а осъзната стъпка към единение и чувство за принадлежност. Комуникационният експерт Вилиана Станева споделя повече за това по какъв начин идеята е част от всекидневието на чиновниците и компанията и по какъв начин Теленор вижда своята роля да способства за развиването и интеграцията на всички за едно по-добро `утре`.

Важно ли е за една компания да има стратегии за корпоративна обществена отговорност? Какво значи CSR за Теленор?

Важно е за обществото фирмите да вършат обществено виновен бизнес. Важно е и за чиновниците на всяка компания да бъдат подкрепени и да им се дава опция да вършат положително. Това е реалност за Теленор. Екипът ни откровено има вяра в идеите и стратегиите, които развиваме, и в които влагаме освен запаси и време, само че и мислите и сърцата си. Една голяма част от тези начинания започват като хрумвания на самите чиновници на Теленор, което ги зарежда с сила и ангажираност от страна на целия екип на компанията и способства за цялостната стратегия за корпоративна обществена отговорност.

Стратегията ни за корпоративна обществена отговорност, която следваме, е фокусирана върху подобряването на цифровия живот, запазването на онлайн сигурността на хората, развиването на цифровата и медийната просветеност, поддръжката в създаването на по-приобщаващите цифрови технологии, които са част от бизнеса и от живота на хората, и вложенията в технологиите на бъдещето, водещи до позитивно влияние и смяна за обществото и околната среда. Важна част от тактиката ни са дългогодишните партньорства и работата с неправителствените организации, ангажирани с голям брой дела и работещи за смяна на средата, в която живеем и подкрепящи групи в риск или потребност. Най-важното, обаче, за стратегиите в областта на корпоративната обществена отговорност е устойчивостта им и действителните резултати и резултатът върху средата и обществото.

Каква е разликата сред стратегия и самодейност когато приказваме за CSR?

И двете понятия могат да бъдат разбрани по друг метод от една или друга компания. Това е хубавото на сходни тактики, а точно, че те могат да адресират редица дребни на брой начинания в съответен бранш или да развиват дългогодишни стратегии, които всяка година да надграждат постигнатото до този миг и да развиват както обществото, по този начин и самите чиновници на компанията. Именно такава е Open Mind, стратегия ни за кариерно развиване и обществена интеграция на хората с увреждания. Друга устойчива стратегия, която Теленор развива от доста години и адресира настоящите проблеми, е програмата ни за по-безопасен интернет Safer Internet, и в частност нейната просветителна самодейност Digital Scouts. В Теленор устойчивата обществена политика ни откроява и ни дава опция да осъществяваме действителен публичен принос. Бъдещите ни старания ще продължат да затвърждават и надграждат постигнатото досега.

Разкажете ни повече за самодейността ви Digital Scouts. Какво съставлява тя и към кого е адресирана?

Digital Scouts е част от програмата Safer Internet на Теленор, стартирала преди 14 години, която продължаваме да обогатяваме всяка година с нови детайли. Например при започване на годината организирахме акция срещу издевателството онлайн - #БезХейт в YouTube, Instagram и TikTok, която беше подкрепена от някои от най-влиятелните лица за подрастващите. Целта ни беше да обърнем внимание на издевателството онлайн.

Инициативата Digital Scouts тази година мина напълно в цифровото пространство - игра-състезание, която имаше за цел да ревизира знанията на децата в региона на онлайн рисковете и да им даде скъпи препоръки и насоки. През 2019 година играта се организира за първи път, в границите на един ден и съумя да притегли над 300 участници. Тогава имахме опция това да се случи лице в лице, чрез офлайн интеракция, подкрепена от особено създадено приложение. Тази година, поради COVID-19 и устрема ни да подсигурим изцяло безвредно прекарване за всички участници, трансформирахме самодейността напълно онлайн, като я нарекохме „ Дигитални скаути: На лов за завършения и познания ”. Повече от 17 000 деца от цялата страна имаха опция да научат главните правила за онлайн сигурността, отговаряйки на 12 въпроса и видео задания на тематики от медийна просветеност до онлайн тормоз сред връстници и дали знаят по какъв начин да реагират на другите рискови обстановки, които неизбежно се крият в онлайн пространството. Вярваме, че по този метод всички участници научиха доста нови неща за държанието и сигурността в интернет.

Тази година в границите на Safer Internet програмата реализирахме и дигитализирането на 20 урока за онлайн сигурност. Разработени взаимно с Националния център за безвреден интернет, видеата дават информация за заплахите онлайн, както и за методите да се предпазим от тях, като те към този момент са налични на уебстраницата, която разработихме особено за тази стратегия –. Видеата са ориентирани главно към младежи и техните родители, само че наличието им може да е потребно и за всеки консуматор в интернет.



Как откликнаха децата на тази акция? Имаше ли интерес и какво научиха те?

Да, ползата беше голям. Само за няколко часа приложението стана номер едно и в двата цифрови магазина на Apple и Android, както и най-играната игра за деня, което си е самобитен връх за сходно приложение, което се стреми да научи подрастващите на скъпи уроци, а освен да ги забавлява. Участниците в Digital Scouts под 10 години бяха съвсем 3000, а сред 11 и 17-годишна възраст, броят им надвиши 8000. Това са и най-засегнатите възрастови групи, които по време на играта съумяха да получат скъпи препоръки за реакция в разнообразни обстановки, както и по какъв начин да отсяват вярно вярна от погрешна информация и с лекост да разграничават подправените вести. За нас 17 000 български деца да научат повече за своята онлайн отбрана и права е голям триумф и придава смисъл на работата ни, тъй като една от водещите ни цели в Теленор е да бъдем част от своята общественост, освен с първокласни артикули и услуги, само че и защитавайки, образовайки я, както и създавайки благоприятни условия.

През 2021 година следва продължение. Вече планираме новото равнище на Digital Scouts и имаме вяра, че то ще е още по завладяващо и ще провокира любознанието на младежите, само че най-вече се надяваме, че те ще натрупат скъпи познания до момента в който се забавляват и състезават.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР