Вили Лилков, общински съветник - СофияНа 22 май 2020 г.,

...
Вили Лилков, общински съветник - СофияНа 22 май 2020 г.,
Коментари Харесай

Как един незаконен, скъп и противоречащ на интересите на столичани проект стана факт в центъра на София

Вили Лилков, общински консултант - София

На 22 май 2020 година, на входа на парка пред НДК, кметът на София Й. Фандъкова, зам.-кметът по превоза К. Кръстев и общинския консултант Борис Бонев, в наличието на общински съветници от ГЕРБ и на кмета на регион Средец Трайчо Трайков, показват новия план за придвижване по бул. „ Патриарх Евтимий ", бул. „ Витоша, ул. „ Фр. Нансен " и ул. „ Г. С. Раковски ".

Какво споделят те?

Кметът на София:
„ В този план е помислено за всички участници в придвижването и това е един план, който демонстрира и нашата визия за превръщането на София в град на хората... Той е сложен и дава доста, доста решения. “
„ Проектът основава този баланс сред всички участници в придвижването, сред всички хора... "
„ Това е един план, който демонстрира и нашата визия за превръщането на София в град на хората. “
„ Очаквам планът да бъде прегледан в СОС, след което да стартираме. “

Борис Бонев:
„ Като градски деятели от години се борим за тези усъвършенствания... "
„ Надявам се този план да е единствено първата крачка в посока преобразяване на София в град за хората. Ние от Спаси София мощно имаме вяра в тази идея и продължаваме да работим интензивно в тази посока. “

Зам.-кметът Кристиян Кръстев:
„ Проектът е създаден от " Спаси София " дружно с проектантите от общинското сдружение " София план ". Проектът ще коства сред 500 и 600 хиляди лв..
„ След като планът бъде прегледан от СОС ще можем да пристъпим към осъществяване. “
На жителите е даден период до 2 юни 2020 година да прегледат плана и да създадат оферти и мнения на адрес: [email protected]. Кой схванал – схванал!

Едва през септември 2020 година и юни 2021 година по възлагане на Софияплан са извършени две проучвания на преминаващите велосипедисти и леки електрически транспортни средства в определени сектори от града.
Обещано е планът да се прегледа от СОС.

Какво се случва?

1. Проектът не е прегледан и не е утвърден от СОС!
2. Проектът не е обсъждан нито в Комисията по превоз на СОС, нито в Комисията по инженерна инфраструктура, нито в Комисията по финанси, което е наложително.
3. Предварително оповестената цена на плана е била съзнателно, или не, внезапно занижена.
4. На жителите е даден доста къс период за запознаване с плана – единствено 10 дни.
5. Проучването на трафика на колела и тротинетки е осъществено след оповестяването на плана. Виж: https://sofiaplan.bg/portfolio/bike_infra.
В последна сметка налице е реализация на противозаконен план, доста по-скъп от в началото оповестената стойност, който опонира на ползите на жителите, които живеят в централната градска част и утежнява транспортната конюнктура и обслужването на домовете на хората и комерсиалните обекти! Вместо облекчения - проблеми!

Столичният общински съвет би трябвало да анулира този план!
Ще упорствам на следващия ден на Председателския съвет да се включи точка в дневния ред за сесията на СОС на 16 май за прекъсване на плана и вземане предвид с мненията на жителите и на отрасловите комисии на СОС!

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР