Вилхелм Райх е австрийско-американски психоаналитик и биолог, който се отличава

...
Вилхелм Райх е австрийско-американски психоаналитик и биолог, който се отличава
Коментари Харесай

Вилхелм Райх - идеи, теории, биография

Вилхелм Райх е австрийско-американски психоаналитик и биолог, който се отличава като един от най-талантливите представители на психоанализата, свързани с кръга към Зигмунд Фройд. Райх е роден на 24 март 1897 година в Галиция и е израснал в Буковина, а точно в много огромна плантация, която е била благосъстоятелност на татко му. Родният език на Райх е бил немски, като до 1938 години е бил австрийски жител.

Ранни години на Вилхелм Райх

Още от ранните си години демонстрира влечения към науката и по този начин на възраст от 8 до 12 години даже е имал своя лаборатория, където е отглеждал разнообразни типове пеперуди, растения и инсекти. Всичко това несъмнено е случвало под контрола на неговия частен преподавател, който Райх е имал. Още от ранна възраст е бил осведомен със половите функционалности на индивида, като това ненапълно може би е било определящо за по-късните пристрастености на Вилхелм, а точно като биопсихиатър на прочувствения живот на индивида, само че също по този начин се е интересувал от биофизиката в региона на медицината и биологията.

След навършването на 13 години той се е обучавал в дома си, а точно благодарение на редица частни учители. Тогава обаче се случва страшна покруса в живота на Райх и майка му се самоубива. Това се случва през 1910 година, а точно откакто бащата на Вилхелм схваща, че жена му е имала разказ с един от преподавателите на Райх. С това нещастията в фамилията му не свършват, защото едвам след 4 години умира и татко му откакто се разболява от туберкулоза. Така той е бил заставен освен да се оправи прочувствено със загубите си на такава ранна възраст, само че и да продължи да се грижи за фамилната плантация, като в същото време не прекъсва и своето обучение.

Именно тогава избухва и Първата международна война, като тогава съветските бойци нахлуват и в родния град на психоаналитика, а точно Буковина. След това в Австр-Унгарската империя се разпада, като по този начин Буковина става част от Румъния. Всички тези нещастия оставят Райх безприютен и по този начин той се записва в едно от медицинските учебни заведения във Виена.

Райх, Фройд и либидото

Според Вилхелм секуалната сила се акумулира и управлява нашето мислене и човешките усеща. Той получава и привилегията да приключи шестгодишното образование единствено за четири, а точно защото е деец на войната. Райх освен се утвърждава като прелестен и образцов студент, само че и приключва с отличие.

През 1922 година той стартира своята персонална процедура, а точно като психоаналитик и психиатър. Той даже е първият помощник в поликлиниката на великия Фройд във Виена. Въпреки старанието му в работата, се стига до спор с Фройд. Това се дължи на другите им разбирания за полова сила, като по този начин Райх се убеждава и е сигурен в това, че тя е нещо доста повече от полово задоволство, като даже може да оказва помощ за лекуването на редица болести, в това число и психологични. Така той разкрил, че оргазмът носи освен чисто задоволство, само че дружно с това по този метод се поддържа равновесие на силите, а точно като се изхвърля непотребната, която е била насъбрана в тялото ни.

Райх счита, че в случай че се наруши това особождавене на сексуаланата сила, то това неизбежно води до редица неврологични проблеми. Той също по този начин е разкрил и по този начин наречената самостоятелна характерологична и мускулна нееластичност, която той самия назовава " ризница ".

Така теорията на Райх се основава на това, че либидото е същинска физична сила, която даже може да се мери качествено. Всички тези клинични данни на работата му са станали повода за появяването на новите техники и способи, с които се цели премахването на характера на пациента и по този начин наречената негова " ризница ", т.е. с цел да се освободи натрупалата се биоенергия. Самият той я назовава " orgastic potency ". Според Вилхелм не е от голяма важност решаването на казуса, колкото неговата предварителна защита. Така той споделя: Трябва да измененията напълно метода си на мислене, тъй че да не мислите от позиция на страната и културата, а от позиция на това,, от което хоарата се нуждаят и страдат.

От друга страна, Фройд счита, че точно културата има преимущество пред нашите полови стремежи и инстинкти, като те би трябвало да се приспособяват по отношение на съответната обществена среда. Тези две разнообразни отзиви водят и до спора сред Фройд и Райх, като по този начин пътищата им се разделят.

Откриване на оргоновата сила (1934 – 1939г.)

След всички тези промени в живота му, ученият се мести в Скандинавия, където още веднъж продължава своите проучвания. Не стопира несъмнено и с лабораторните си проучвания, с цел да може да откри още по-ясно и мощното съществуване на по този начин наречената биологична сила, която се показва в нашите страсти. Така той даже съумява да потвърди, че има директна връзка сред докосването на кожата и възприятието на тревога и наслаждение. По този метод Вилхелм потвърждава и това, че удоволствието действително движи нашата биологична сила към повърхността на тялото ни. Важи и противоположното, а точно тревогата движи тази сила навътре в организма ни.

Всичко това довело и последващите проучвания на Райх, а точно той употребявал друга снимачна техника, като я слагал на микроскоп. По този метод се реализира нарастване до към 3000 пъти, като по този начин е можело да се запише самото развиване на протозоите. В процеса на опитите си той открива и едно много забавно събитие, а точно - всички субстанции, както стерилните, по този начин и нестерилните като храни, пясък, въглища, дърва и други се разпадат на по този начин наречените пулсиращи балончета или мехурчета. Най-често те били със синкав цвят, като самият Райх ги нарекъл " bions ", a точно от гръцки това значи живот.

След продължителните си проучвания той вижда и това, че в случай че тези мехурчета се излагат на радиационно събитие, то те могат да убият даже раковите кафези и огромна част от бактериите. Именно с тези си проучвания той потвърждава, че съществува силата, която не се подчинява на известните ни до момента закони за електричество и магнетизма. Райх назовава тази нова сила " оргон ", като по-късно разгласява своите открития, само че среща разнообразни злобни нападки в продължение на две години, а точно от научната и психиатрична общественост в Норвегия.

Райх в Америка (1939 – 1947г.)

След всички тези си открития той стартира да образова лекарите, а точно да употребяват своите лечебни техники, само че и дружно с това не стопира да се занимава със своите проучвания, които са свързани с по този начин наречената оргонова сила. Част от проучванията му са:

- лекуване на рак при мишките, а точно благодарение на по този начин наречените " бион " инжекции;

- създава специфичен серум срещу рак благодарение на " бион " културите;

- намиране на разнообразни способи и способи за по-широко потребление на " бионите ".

Оргон енергийният батерия

За да може да събере и да изолира оргоновата сила, Райх създава енергийния батерия. В резултат на редицата негови извършени проучвания, ученият е стигнал до заключението, че органичните и металните материали, като да вземем за пример пластмаса, памук или вълна освен задържат, само че също по този начин усвояват тази сила. От друга страна металът притегля оргоновата сила, само че бързо я отразява. В резултат на това той изобретил и по този начин нареченият оргон енергиен батерия, който съставлява редуването на дребни кутии с разнообразни пластове, а точно органични и железни, като самите вътрешни страни на тези кутии били облицовани с метал. Така се стига и до един в действителност непредвиден феномен, а точно в акумулатора се появява и оргонова радиация, т.е. без съществуването на Бион култури.

Всичко това обаче довело и до една много основна алтернатива, а точно Райх е бил изправен пред това, че от една страна е съумял да открие биологична сила, само че пък от друга не е можел да даде действително отговор на това, какъв е нейният генезис.

Райх и Рангли, Мейн

Акумулаторът дава опция на Райх да прави редица опити над мишки с тумори, а точно без да употребява инжекциите с Бион, а просто поставяйки ги в тази кутия. Резултатите били повече от обнадеждаващи и скоро Вилхелм взема решение да опита този опит и на хората, като за задачата конструирал задоволително огромен оргонов батерия, с цел да може човек да се помести в него. През 1941 година стартира и първите си опити за лекуването на онкологичните болести при хората.

След избран интервал от време се видяло усъвършенстване на пациентите, а точно болката намаляла, те се чувствали по-добре, почнали да качват килограмите и като цяло самите тумори понижили размерите си. Въпреки обаче тези обнадеждаващи резултати пациентите на Райх умряли, като по този начин той се убедил в това, че действително ракът е биоенергично стесняване, което е обвързвано с прочувствения срив на хората. Така той стигнал и до извода, че действително ракът не е болест, а е локална демонстрация на надълбоко разстройство. По този метод той почнал да се концентрира главно върху предварителната защита на болестта.

Министерството на храните и медикаментите стартира акция против Райх (1947-1957г.)

През 1954 година е заведен формален иск против учения, а точно в него се декларира това, че по този начин наречената оргонова сила не съществува. В желае има и приложена молба да спрат да работят всички батерии на Райх, както и да спре да се популяризира неговата литература. За страдание решението на съда съкрушава учения, а точно той подрежда:

- всички акумулаторите за оргонова сила, както и техните елементи да бъдат унищожени;

- да се унищожат и всички указания за приложимост на оргон енергийният акумулатор;

- не разрешават се всички книги на Вилхелм Райх, където се загатва за тази сила.

След като се оправя от първичния потрес, Райх взема решение да продължи проучванията си в Аризона, като по този начин да опитва и при по-различна среда, а точно пустинната. Докато се е намирал в Аризона, един от неговите възпитаници Майкъл Силвърт взема решение да натовари голям камион с акумулаторите му, както и литературата на учения и ги реалокира в Ню Йорк. В резултат на това се повдига публично обвиняване против тях и Райх е наказан на 2 години затвор.

Докато Вилхелм излежава присъдата си, всички батерии, както и литературата на учения биват унищожени, като това е един от най-бруталните образци за цензура в Съединени американски щати. На 8-и март 1957 години Райх написа наследството си, като в него той желае да бъде основана фондация, която да опази неговото научно завещание и да го съобщи на бъдещите генерации. За страдание единствено 4 дни по-късно неговата молба е публично отхвърлена. Същата година на 3 октомври 1957 Вилхелм Райх умира от сърдечна непълнота и е заровен във фермата си в Мейн.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР