Виктория Нюланд, изпълняваща длъжността заместник държавен секретар на САЩ, е

...
Виктория Нюланд, изпълняваща длъжността заместник държавен секретар на САЩ, е
Коментари Харесай

Нюланд в трудни разговори с хунтата в Нигер: Извършителите на преврата разбират рисковете при намеса на Вагнер

Виктория Нюланд, изпълняваща длъжността заместител държавен секретар на Съединени американски щати, е провела двучасова среща с висши военни ръководители на Нигер в столицата Ниамей, съобщи Агенция Франс Прес.

" Тези диалози бяха извънредно откровени и на моменти много сложни ", сподели Нюланд, до момента в който се готвеше да отлети от Ниамей.

Тя съобщи, че се е срещнала с бригаден военачалник Муса Салау Барму, който беше назначен за нов шеф на военния щаб, както и с други водачи. Нюланд загатна, че хунтата не е дала отговор на молбата ѝ да се срещне със самопровъзгласилия се за нов водач на Нигер военачалник Абдурахаман Чиани или със арестувания законен президент Мохамед Базум.

Заместник държавният-секретар заяви, че е предложила няколко разнообразни разновидността за преустановяване на метежа.

Тя посочи също, че е изяснила последствията за връзките със Съединени американски щати, в случай че Нигер не възвърне Базум или последва пътя на прилежащо Мали, като повика съветските наемници " Вагнер ".

" Хората, които са подхванали това деяние (преврата), схващат доста добре рисковете за суверенитета си, в случай че Вагнер се намеси ", сподели Нюланд.

Междувременно представителят на Държавния департамент, Матю Милър, разгласи, че Вашингтон има пряк контакт с военните водачи и ги приканва да се отдръпват.

Милър пресметна, че спряната помощ от Съединени американски щати за Нигер е на стойност минимум 100 млн. $.

" Това е пауза (в плащанията), която бихме се надявали да бъде анулирана ", сподели той. " Ако на следващия ден водачите на хунтата се отдръпват и възстановят конституционния ред, тази пауза ще отпадне и помощта за сигурност ще бъде възобновена ", уточни Милър. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР