Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Миналата седмица Народното събрание даде мандат

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Миналата седмица Народното събрание даде мандат
Коментари Харесай

Прехвърлихме горещия картоф в РСМ

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Миналата седмица Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да утвърди предлагането на Френското председателство за Република Северна Македония (РСМ).

„ За ” проекторешението, импортирано от Христо Иванов, ръководител на „ Демократична България ” (ДБ), гласоподаваха 170 народни представители, 37 бяха " срещу ", a 21 гласоподаваха с „ въздържал се ”.

Според признатия план на Демократична България, държавното управление в оставка може да утвърди препоръчаните от Председателството на Съвета на Европейски Съюз Преговорна рамка и Заключения на Съвета, единствено в случай че бъдат изпълнени няколко условия:

1. Двата документа да се уточняват по този начин, че да подсигуряват вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са упоменати други нации и на равна основа с тези нации.

2. В двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединение на РСМ в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание от Република България на съществуването на „ македонски език ”.

3. Да се дадат гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин до края на договарянията на Скопие за еврочленство, като за осъществяването му Еврокомисията регулярно ще осведоми Евросъвета.

4. Четвърто - периодическият обзор на осъществяването на контракта за добросъседство със Северна Македония би трябвало да бъде оповестяван и в границите на преговорния развой.

Още първоначално, когато разясняваме това предложение, би трябвало да сме наясно с едно – задачата му, напълно разумно, е повдигане на ветото, което страната ни наложи върху началото на договарянията на РСМ за участие в Европейски Съюз.

Това е и един от причините „ срещу ” – няма по какъв начин нашите претенции да са изцяло задоволени, в случай, че Франция се пробва да балансира сред двете позиции, с цел да получи консенсусно решение.

Френското предложение за разрешаване на разногласието сред България и районен съд Македония се състои от три самостоятелни детайла.

Според първия документ - проектозаключенията на Съвета, тематиката „ двустранни връзки Скопие-София ” ще бъде част от преговорния развой. Той, както и вторият документ - преговорната рамка, водят към трети документ - двустранен протокол, артикул на договореност сред Външните министерства на двете страни. Това е пътната карта с съответни задължения и стадии, които Скопие би трябвало да извърши в подмяна на това България да вдигне ветото.

Двустранният протокол визира тематиката за историята като изискване в преговорния развой. Преди привикване на 1-ва междуправителствена конференция, Скопие се задължава да одобри към този момент признатата от Смесената историческа комисия дефиниция, касаеща цар Самуил, като български цар, като смени неотложно табелите и надписите на неговите монументи в страната, както и на Самуиловата цитадела в Охрид. Това се отнася и за промяна на текста, касаещ Самуил в учебника за 7-ми клас, както и показване на образцов урок отразяващ новата дефиниция, реализирана в сходство с компромиса. В двустранния протокол се планува и останалите противоречиви исторически тематики да бъдат решавани по сходен метод.

В документа, изпратен от Френското председателство, е записано, че „ договарянията за присъединение плануват особено внимание да се обърне на отбраната и недискриминационното отношение към жители от малцинствените групи и общности в Северна Македония ”. За да се подсигурява това, напредъкът по този въпрос ще бъде наблюдаван деликатно от Европейската комисия, която ще изготвя отчети за Съвета на Европейския съюз. Поставен е и въпросът с битката против речта на омразата и дискриминирането. РСМ ще би трябвало да одобри и План за деяние, отдаден на отбраната на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, битка против речта на омразата, обучение, основаване на ефикасни ограничения, механизми за докладване и установяване на виновни институции, а използването на тази пътна карта и План за деяние ще бъде непрекъснато следено и постоянно обсъждано на Междуправителствените конференции по време на процеса по присъединение.

Така поднесени параметрите по съглашението, звучат рационално и задоволително за нас. Вероятно точно по този метод им се е строило и на РСМ, които побързаха да го отхвърлят.

„ В настоящия си формат предлагането не е задоволително за мен, за държавното управление и за президента на Република Северна Македония ”, съобщи министър председателят им Димитър Ковачевски. Според него „ Северна Македония и Албания, както и районът не би трябвало да позволяваме да тъпчем на едно място поради държава-членка на Европейски Съюз, която просто не съумява да координира и да обезпечи отблокирането на нашия европейски път ".

Ковачевски сложи и няколко условия:

1. Ясна дефиниция за македонския език и отбрана на македонската еднаквост

2. Историческите въпроси не могат да са критерии в преговорната рамка

3. Преговорите сред Северна Македония и Европейски Съюз би трябвало да стартират преди процеса за конституцията;

4. Ясни гаранции, че България няма да има още искания;

5. Всяко решение да е съветвано с институциите на Северна Македония.

„ Със мощ договаряния под никакви условия не са се случвали ”, сподели и президентът Стево Пендаровски. Тоест последната дума да е на Скопие, на което очевидно те доста държат.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в македонския парламент ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който неведнъж е правил антибългарски изявления, остро отхвърли предлагането на Франция, като прикани държавното управление да направи същото и изиска предварителни избори да се проведат още това лято.

„ Това не е нищо друго с изключение на капитулация без отсрочване ”. Което ще рече побългаряване на Македония на части или дипломатически нокаут, сподели Мицкоски по време на проява в Скопие

Във връзка с настояването за включване на българите в македонската конституция като изискване за започване на договаряния с Европейски Съюз, Мицкоски сподели, че ВМРО-ДПМНЕ няма да поддържа смяна на Конституцията и че без тях няма болшинство от две трети за смяна.

Не по-различни са позициите и на останалите партии в РСМ.

В България, изключвайки реакциите на Възраждане и Има Такъв Народ от парламентарно показаните партии, ненапълно и Българска социалистическа партия, които в по-голямата си част гласоподаваха „ въздържал се ”, и Вътрешна македонска революционна организация – от извънпарламентарните, реакциите по отношение на това проекторешение, в частност – по отношение на Френското предложение, бяха по-скоро позитивни.

Според водача на „ Възраждане ” Костадин Костадинов се касае за национално изменничество, а Вътрешна македонска революционна организация счита, че приемането на френското предложение за РСМ е оттегляне от позицията на България, утвърдена от Народното събрание – „ едностранен компромис с рискови последствия ”, беше формулировката им.

Всъщност това предложение, както и решението на Народното събрание, а от друга – острата позиция „ срещу ” на РСМ, са в наш плюс. До момента ние бяхме в ролята на неразбраните, на спъващите присъединението на РМС, на неприятните. Сега палачинката се обърна, показвайки нещата от по-различен ъгъл – ненапълно точно от нашата позиция, тъй като и на западните ни сътрудници стартира да излиза наяве, че казусът очевидно не е в нас, а инатливия ни по-малък брат, който като капризно дете, се тръшка на пода.

И от този миг нататък, ние постоянно бихме могли да кажем – ето, приехме френското предложение, „ за ” разговор сме, желаеме РСМ в Европейски Съюз. Вероятно тъкмо с такива претекстове са дали своят вот в поддръжка на препоръчаното на Франция и доста от нашите депутати – познавайки добре мисленето на отсрещната страна, са решили чудесно, че те ще бъдат „ срещу ”. Каквото и се случи. И сега горещият картоф не е у нас, а в РСМ, което беше ловък ход.

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР