Викторианската епоха, която обхваща по-голямата част от ХІХ век, донесла

...
Викторианската епоха, която обхваща по-голямата част от ХІХ век, донесла
Коментари Харесай

Викторианските изобретения

Викторианската ера, която обгръща по-голямата част от ХІХ век, донесла трагични промени в почти всяка област: политически промени, развиване на културата и изкуството, извънредно пречистване на етикета в междуличностните връзки (върховните до куриозност изяви на „ джентълменството “ са точно от този момент – само че се задълбочили и някои отрицателни феномени, като, да вземем за пример, широкото разпространение на проституцията и експлоатацията на детския труд.

През 64-те години от царуването английската кралица Виктория се случили забавни събития и били направени доста изобретения. Някои от тях използваме и до през днешния ден, а други провокират изненада и недоумение както със своята чудноватост, по този начин и от време на време с очевидната си неприспособимост за нещо друго, с изключение на да покажат свръх-оригиналното мислене на своите създатели.

 

Тоалетната маска на Хелън Роули

Хелън Роули измислила нощна маска, която би трябвало да почиства, избелва и регенерира кожата. Маската била направена от най-обикновена гума, която се притягала към лицето. Единственият резултат бил увеличението на потоотделянето при дамите. Медицината удостоверява, че засиленото обособяване на пот фактически се отразява благотворно върху кожата – само че дали същият резултат не би могъл да се реализира и посредством по-щадящи и не толкоз мъчителни способи, историята мълчи.

 

Калъф за мустаци      

По време на викторианската ера мустаците били доста известни измежду мъжете. Многобройни са илюстрацията и упътванията по какъв начин да се придаде мечтаната им тогава „ войнствена “ форма – със стърчащи нагоре тънко засукани краища.

За носителите на това гордо мъжко бижу обаче имало сериозен проблем: трапезата. По време на хранене капки от напитките или късчета от храната може да полепнат по мустаците, което се отразява негативно върху техния „ дизайн “. Тогава Хари Джоунс измислил калъфче за мустаци. То ги предпазвало, като по едно и също време им придавало мечтаната форма. С един патрон – два заека.

 

Олтар със скелет

Едно от най-негативните събитие на викторианската ера бил упадъкът на религията, който след така наречен „ велика френска гражданска война “ се следил в цяла Европа. Вече било нерядко събитие християнските вярвания и традиции да бъдат обект на подигравки и подигравка – с цел да се стигне през днешния ден до разрушение на християнските храмове или до превръщането им в питейни заведения, заведения за хранене и джамии. Но това е друга тема…

А по времето на кралица Виктория домакински олтар със скелет се считало за доста занимателна смешка. По това време значително къщи към момента имали домашни олтари като завещание от едно по-християнско минало. И незнаен безбожник измислил следната смешка: домакинът под някакъв претекст канел някой от гостите да даде обет пред олтара. Когато гостът коленичел, от олтара изскачал скелет и го обливал с вода, а в коленете го удрял електрически ток.

 

Гумени гърди

Дори през ХІХ век дамите се тревожели за своите, по този начин да се каже, релефни форми. Тогава се появили и предците на актуалните силиконови женски бюстове: гумени гърди. Както е известно, по това време мъжете трябвало да преодоляват много повече платове и дантели, до момента в който стигнат до тази мечтана част от женското тяло. Очевидно сега, когато разберяли истината, към този момент било късно за оттегляне, колкото и мощно да било разочарованието им…

 

Вана-люлка

Предшественичката на актуалното джакузи представлявала елементарна вана, окачена като люлка. Трябва да се признае, че на изобретателя, основал това откритие, не му липсва остроумна прозорливост. Човекът, който се къпе, може самичък да си основава талази, като се люлее. Още тогава спа-масажът се смятал за доста потребен.

 

Възкресяващи ковчези

Проблемът с медицинските неточности породил доста ексцентрична измислица: възкресяващи ковчези. Причината била напълно действителна: през ХІХ век лекарите често не можели да разграничат положението на кома от клиничната гибел. Затова доста хора се страхували да не бъдат заровени живи. За да се понижи този риск, нормално върху гроба конфигурирали звънец, въже от който било вързано за ръката на жителя на ковчега. Ако се окажело, че той към момента не е починал задоволително, трябвало просто да дръпне въжето.

Също по този начин били известни ковчези с прозорчета, в които понякога поглеждал пазачът на гробището.

 

Електрофон

Това било доста фешън откритие, нещо като днешните мобилни телефони. Системата работела посредством телефонните линии. Желаещите можело да се обадят на оператора и да слушат вести, музика и църковни служби. Често се провеждали празненства със слушалки, евентуално доста сходни на съвременните.

 

Биграф

Докато към момента не била изобретена индиговата хартия, за същата цел служел биграфът. Чрез система от лостове втора химикалка просто копирала придвижванията на ръката на пишещия, като по този начин създавала копие на текста. Очевидно за задачата по-подходящи били моливи, с цел да не се постанова перодръжката да бъде топена непрекъснато в мастилница – явно това щяло да изисква още няколко спомагателни лоста.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР