Виктор Орбан и Александър Вучич печелят в Унгария и Сърбия.

...
Виктор Орбан и Александър Вучич печелят в Унгария и Сърбия.
Коментари Харесай

Първи резултати: Орбан печели в Унгария, Вучич - в Сърбия

Виктор Орбан и Александър Вучич печелят в Унгария и Сърбия. Това демонстрират първичните резултати от изборите в двете страни.

В Унгария вотът е парламентарен. При 75 % преброени гласове предвожданата от ФИДЕС коалиция печели 54,5 % от вота, до момента в който проевропейската опозиционна коалиция " Обединени за Унгария " получава близо 34 % от вота, демонстрират данни на националната изборна комисия.

Министър-председателят и водач на ФИДЕС Виктор Орбан изнесе 10-минутна тирада пред скандиращи " Виктор! " представители и последователи на партията си ФИДЕС на следизборна демонстрация в Будапеща.

" Постигнахме толкоз огромна победа, че можете да я видите от Луната и сигурно можете да я видите от Брюксел ", сподели Орбан.

Унгарският водач неведнъж влезе в конфликти с Брюксел през последните години, защото е упрекван от Европейски Съюз в оронване на демократичните свободи в страната си.

" Целият свят видя довечера в Будапеща, че християнските демократични политики, консервативните цивилен политики и патриотичните политики победиха. Ние споделяме на Европа, че това не е предишното, това е бъдещето ", съобщи Орбан.

В Сърбия изборите тази неделя бяха и за парламент, и за президент. В президентската конкуренция актуалният президент Александър Вучич печели 59,8 на 100 от гласовете при обработени 55,6 % от гласовете. Здравко Понош, претендентът на " Обединена Сърбия ", е втори с поддръжката от 17 на 100 от гласувалите, а претендентът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович печели 5,8 на 100 от гласовете. Избирателната интензивност е била към 59 % съгласно ЦеСид.

В конкуренцията за Народното събрание все още води Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич с 43.6%, а опозиционната коалиция " Обединена Сърбия " е на второ място с 12,9 на 100. Сръбската социалистическа партия печели 11,6 % от гласовете, коалиция НАДА - 5,4 %, екологичната коалиция Морамо - 4,3 на 100, Двери - ПОКС печели 4 %, партия Заветници - 3,9 %. Тези партии и обединения минават изборния предел от 3 %. Данните са на ЦеСид и Ипсос при обработени 62,5 % от гласовете.

Републиканската изборна комисия (РИК) ще разгласи формалните предварителна резултати от изборите, както и изборната интензивност, на следващия ден вечер, а в това време резултатите ще могат да се наблюдават онлайн на уеб страницата на РИК.

Сърбите през днешния ден гласоподаваха през днешния ден и за локални управляващи в няколко общини, в това число Белград. Право на глас имаха над 6,5 милиона гласоподаватели, както и 100 000 косовски сърби, които можеха да гласоподават в четири общини в Сърбия, откакто Косово не позволи гласоподаване на територията си. Гражданите избираха сред 8 претенденти за президент и 19 листи за парламент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР