Виктор Борисов, Радио СвободаКитай интензивно изкупува хранителни продукти по целия

...
Виктор Борисов, Радио СвободаКитай интензивно изкупува хранителни продукти по целия
Коментари Харесай

Скокът на цените на хранителните продукти ще продължи: Китай е изкупил половината от световното продоволствие?

Виктор Борисов, Радио " Свобода "

Китай интензивно изкупува хранителни артикули по целия свят.
През първата половина на тази година Китай ще разполага с 69% от международните ресурси от царевица, 60% от ориз и 51% от пшеницата - такива са данните на Министерството на земеделието на Съединени американски щати.
Държавните ресурси от хранителни артикули на Китай са достигнали исторически най-много, заяви през ноември шефът на Националния зърнен запас Цин Юйюн.

За какво се готви Китай: война, апетит, продължителна пандемия?

През 2021 година международните цени на хранителни артикули сложиха десетгодишен връх, а по обособени позиции повишаването е над 50%.
Това се изяснява с трикратното нарастване на разноските за логистика, повишаването на торовете, слабата годишна продукция и високо търсене.
Главен международен вносител на хранителни артикули е Китай: за някой типове артикули запасите, с които разполага страната доближават до 70% от международните.
През последното десетилетие страната е нараснала размера на закупуваните артикули с 360%.
Експерти считат, че тази икономическа потилика на Китай е един от факторите за повишаването на храните в международен мащаб.

" Всички крещят: " Путин – това е хубаво "

Една от аргументите за тази интензивност е желанието на Пекин да се застрахова, при положение на изолираност, на фона на един евентуален спор със Съединени американски щати.
Но това не се отразява по никакъв метод на ежедневния живот, хората даже не са наясно, че страната закупува такива големи количества артикули.
Цените на продуктите в Китай не са се повишили. Повишение е имало при започване на карантината поради пандемията от ковид, напролет на 2020 година, когато хората се презапасяваха.
В огромната си част популацията утвърждава тази политика на струпване на ресурси, в новините това се " продава " като предпочитание да се даде непоклатимост на народа, удовлетвореност и, също така - опция да се помогне на другарски страни при положение на нужда.
Епидемията от ковид докара до понижаване на експорта на зърно, а Китай желае да реализира цялостна сомообезпеченост и слага преди всичко продоволствието.
С всяка година размерите порастват, производството на зърна е повишено с 2% през 2021 година спрямо предходната година.
Тенденция към " продоволствена сигурност " в Китай се следи през цялото последно десетилетие.
На първо място тя е обвързвана с желанието на управлението на страната да избегне вероятни безредици, недоволства от страна на жителите, провокирани от внезапен скок на цените на питателните артикули.
В актуалният миг Китай е натрупал до 50% от запасите от международни хранителни артикули, до момента в който преди 10 години - единствено 40%.
Казано с други думи, Китай е почнал да се запасява не от през вчерашния ден и дори не преди пет години.
Сега, несъмнено, има активизация.
Покупките порастват, до юли 2022 година Китай ще има до 60-70% от запасите от някои артикули.
Но всичко това стартира още при започване на пандемията, тъй като китайското държавно управление незабавно означи растежа на международните цени на хранителни артикули.
Започнаха огромните проблеми с логистиката и китайското държавно управление реагира неотложно.
Цените на храните за тези 10 години са се нараснали 3 пъти и подобен внезапен скок теоретично може да докара до вътрешни безредици, а държавното управление се пробва да избегне всяко " нарушение на спокойствието ".

Ще докара ли тази политика на Китай до растеж на международните цени?

Искаме или не, ние живеем в система на скачени съдове.
Затова, несъмнено, в изискванията на глобализацията, увеличаващите се покупки на снабдяване от страна на Китай доведоха до това, че цените на питателните артикули на международния пазар порастват.
И ще порастват още.
Според специалисти, китайското селско стопанство не е толкоз развито, че независимо да обезпечи потребностите на популацията. Китайската комунистическа партия счита развиването на този бранш за един от основните си цели, само че все пак страната е мощно подвластна от външните пазари.
В Китай се намират 10% от обработваемата земя на света, само че там живее 22% от международното население. Там се обработва цялата земя за оран, няма опция за още разширение на площите, а Китай обичайно е насочен към производството на зърно, а не, да вземем за пример, на месо.
Освен това, площта на обработваемата земя понижава поради урбанизацията, замърсяването и засушаването. Този развой заплашва и пасищата в Китай, въпреки че, потреблението на месо в страната е повишено три пъти от 1990 година до момента.

Това води до нуждата от тотално нарастване на импорт на месо, да вземем за пример. През последните години вносът на свинско и говеждо в Китай е повишен от 3 до 5 пъти.
И колкото и да се усилват опциите на китайското селско стопанство, това е незадоволително, с цел да нахрани личното си население.
Демографската вероятност на Китай също е плашеща: в този момент в страната живеят над 200 милиона души над 60 години, към 2030 година те ще бъдат 300 милиона, към 2050 – 500 милиона. И вероятността за смяна на тази наклонност не е доста оптимистична, макар смяната в демографската политика.
И по тази причина пред китайското управление, както и преди 20 години стои особена задача: опазване на стабилността, единството на обществото - тишина и успокоение.
Сегашното управление счита, че за постигането на тази цел е необходим повече надзор в сравнение с до 2012 година.
За управлението на Китай е изключително значимо да избегне безредици вътре в страната във връзка и със започващата Олимпиада, а през втората половина на 2022 година ще се състои най-важното за последните години политическо събитие в живота на страната – 20-и пленум на Комунистическата партия на Китай, на който Си Дзинпин би трябвало да бъде натрапен за още един мандат, трети, като ръководител на КНР.
Това опонира на негласните правила, признати в ККП, както и на предходната Конституция, която навреме беше " пренаписана ".
Затова най-важната цел в този момент е да бъде обезпечен

преход на властта: от Си Дзинпин към Си Дзинпин

Втората значима цел е провеждането на Олимпиадата, с цел да бъде демонстрирано какви триумфи е постигнал Китай през последните години.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР