Викарият на руския патриарх Кирил - Волоколамският митрополит Антоний -

...
Викарият на руския патриарх Кирил - Волоколамският митрополит Антоний -
Коментари Харесай

Външният министър на Руската църква изненадващо се появи в България

Викарият на съветския патриарх Кирил - Волоколамският митрополит Антоний - се е появил на посещаване в България.

Митрополит Антоний е и началник на външния отдел на Московската патриаршия.

Новината за визитата на съветския епископ беше обявена от православния уебсайт " Двери ", като провокира и протестна декларация на " Демократична България ".
Според информацията на уеб страницата - патриарх Неофит е отказал да се срещне с Антоний, само че двама от българските митрополити са се съгласили да беседват с него. Това са видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил.ДБ настояват, че " Епископ Антоний идва без покана от Българската православна черква, което е нарушаване на църковния ред и на процедура нарушение на българската църковна самостоятелност ".
Появата му се случва в разгара на съветската военна експанзия в Украйна, която съветската черква освен не осъди, а намерено поддържа в лицето на московския патриарх Кирил.

България беше оповестена за неприятелска страна от Кремъл, откакто поддържа глобите на Европейски Съюз против съветския режим поради войната.

Официалната причина за визитата на Антоний не се оповестява - официално БПЦ има традиция да служи на Никулден дружно с митрополит от Русия.

Според информацията на Демократична България: митрополитът идва " да притиска Българската православна черква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието, несъмнено от Сръбската черква през май 2022 ".
" Заемането на просръбска и проруска позиция от страна на Българската православна черква може да докара до съществени дипломатически затруднения освен с останалите православни църкви, само че и с гръцката страна ", се показва в декларацията на Демократична България.
Сайтът " Двери " показва, че е допустимо " съветската църковна делегация да изиска от българските владици декларация „ в отбрана на украинските православни против гоненията на киевския режим ".
Те припомнят, че в последната седмица украинските служби са организирали акция против центрове на проруското крило на локалната черква, а няколко митрополити и епископи бяха сложени под наказания от Съвета за национална сигурност и защита на Украйна.
" С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която намерено поддържа нашествието на Путин в Украйна, прогласява я за обективна и за война в отбрана на православието, оправдавайки убийствата на цивилни жители, дами и деца, се компрометира и България ", се споделя в декларацията на Демократична България.

" Българската православна черква, въпреки да не е част от светското ръководство на страната, тя е неизменима част от нашето лице пред света и в случай че някой представител на висшия клир заема политически позиции в поддръжка на съветската експанзия и вероломна война от страна на Русия против Украйна, война, в която починаха десетки хиляди почтени украински жители, а милиони са подложени на безчовечен условия на живот, то такова държание не може да остане без последици ", споделят още те.

Коалицията приканва ДАНС " да предприеме всички нужни ограничения " по отношение на визитата на съветския митрополит и да бъде наложена ограничаваща мярка против допускането му в България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР