ВиК-Пловдив влиза като страна по делото за водата на Белащица.

...
ВиК-Пловдив влиза като страна по делото за водата на Белащица.
Коментари Харесай

Съдът вкара ВиК в делата срещу изворите, блокиращи кариерите над Белащица

ВиК-Пловдив влиза като страна по делото за водата на Белащица. Административен съд е конституирал водното сдружение по проблема със Санитарно-охранителни зони /СОЗ/ „ Калоян дере I “ и „ Калоян дере II “, чието основаване бе обжалвано от някогашните концесионери „ Европейски пътища “ АД и „ Холсим Кариери материали Пловдив “ АД.
Прочетете още
Припомняме, че обособяването на Санитарно-охранителни зони на процедура парира добивната активност на двете компании. Това бе още един от способите, които институциите – „ Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, Регионална инспекция за опазване на околната среда и ВиК-Пловдив, се пробваха да приложат като по едно и също време да решат казуса с дефицита на вода в Белащица, и дружно с това блокират желанието за нова употреба на находищата над селото.  

Учредяването на зоните обаче бе обжалвано от „ Европейски пътища “ и „ Холсим “, като делото сега е в развой.

На свое съвещание от 1 август магистратите са постановили, че „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД следва да бъде конституирана като заинтригувана страна в процеса. Мотивите са, че сдружението е един от органите, инициирал процеса по основаване на Санитарно-охранителни зони към водните каптажи и следва да има думата. 

Съдът е дал на ВиК-Пловдив период до 25 септември да даде мнението си по жалбите на „ Европейски пътища “ и „ Холсим “ и да показа писмени доказателства. За тази дата е планувано и идващото съвещание.

Пред медията ни юристът на жителите на Белащица разясни, че от въвличането на „ Водоснабдяване и канализации “ не се чака поврат по делото. Ясно е обаче, че те ще се застъпят за съществуването на санитарни зони към „ Калоян дере I ” и Калоян дере II “, чийто запас подкрепя снабдяването на обитаемото място с вода.

До този миг водното сдружението не беше въвлечено в проблема, който докара даже до митинги и искане на оставки. Заради липса на представител на Басейнова дирекция, която е съществена страна по делото, поданици на Белащица се събраха пред постройката на институцията в Пловдив и желаеха шефа Васил Узунов да напусне поста. В последна сметка протестиращите бяха поканени на диалог, в края на който бе реализирано съглашение да се провежда тристранна среща сред Басейнова дирекция, ВиК-Пловдив и протестиращите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР