ВиК-Плодив предлага водата в града и региона да поскъпне с

...
ВиК-Плодив предлага водата в града и региона да поскъпне с
Коментари Харесай

Докога?! ВиК - Пловдив поиска драстично поскъпване на водата

ВиК-Плодив предлага водата в града и района да нарастне с 32% от идната година, стана ясно по време на публичното разискване на бизнес проекта на сдружението в КЕВР. Ако регулаторът го утвърди, пловдивчани ще заплащат 2,95 лв. за кубик вместо 2,23 лева с Данък добавена стойност.

Според специалисти на омбудсмана предлаганото нарастване е неприемливо, изключително в изискванията на рецесии. Те акцентират, че цената на водата в пловдивско ще бъде увеличена и през 2026-та година с още 62%, като един кубик ще коства 3,61 лв..

В обслужваната територия от ВиК Пловдив попадат засегнатите от есенните наводнения обитаеми места, в които водоснабдяването не е нормализирано. Недопустимо е бедстващи жители, претърпели тежки загуби, да бъдат принудени да заплащат по-висока цена на вода, която с изключение на всичко, е и с неприятно качество “, съобщи проф. Диана Ковачева.

Тя напомни също, че през годините цената на водата, предоставяна от локалното сдружение, се е повишила няколко пъти, само че качеството й продължава да е незадоволително, в поддръжка на което са десетки тъжби, получени в институцията на омбудсмана от поданици на с. Брестовица, с. Свежен и други

Водното сдружение не реализира 11 от избраните с решение на КЕВР от май предходната година планирани съответни цели за индикаторите за качество на ВиК услугите, измежду които „ общи загуби на вода “, „ Рехабилитация на водопроводната мрежа “, „ Ефективност на създаване на водомерното стопанство “, написа омбудсманът.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР