ВиК- Плевен е в процес на изготвяне на проект за

...
ВиК- Плевен е в процес на изготвяне на проект за
Коментари Харесай

ВиК - Плевен подготвя проект за нов, алтернативен водоизточник за село Долни Луковит

ВиК- Плевен е в развой на правене на план за нов, различен водоизточник за село Долни Луковит. Процедурите по одобрение на парцеларните проекти са извършени. Очаква се в най-скоро време да се реши въпросът със зареждането на селото с питейна вода от още един водоизточник.

Вследствие на трайното засушаване и неналичието на превалявания в област Плевен, равнището на водоизточниците сега е намаляло фрапантно. Това докара до нарушавания най-много по високите елементи във водоснабдяването на с. Долни Луковит, община Искър.

Проблемът е подбуден от некачественото осъществяване на предоставен от Община Искър план за воден цикъл, който е съдействал за утежняване, вместо за възстановяване на обстановката с водоснабдяването на обитаемото място.

Водопроводната мрежа е в неприятно техническо и експлоатационно положение, заради което доста постоянно пораждат повреди. Отговорност за качеството на осъществяването носят възложителят, строителният контрол и изпълнителят на водния цикъл. Рехабилитираните сектори от водния цикъл на с. Долни Луковит не са предадени за употреба с контракт с Асоциацията по ВиК. Освен това има гаранционни периоди и компанията - реализатор е длъжна да отстранява всички зародили недостатъци за своя сметка.

За да се оправи с казуса, ВиК- Плевен подписа контракт с компания за „ Извършване на краткотрайни измервания по ВиК мрежи и обслужващите ги уреди, проучване на водопроводни мрежи със профилирано съоръжение за локализиране на скрити течове и правене на техническо предложение за зониране на водопроводната мрежа на водомерни зони и зони за ръководство на налягането “. През идната седмица компанията ще изготви отчет какво е открито след прослушването със профилирана техника и за резултатите ще бъдат известени медиите и обществеността.

В случай, че проблемите с чести повреди, подбудени от некачествената замяна на водопроводите в селото продължат, може да бъде въведено режимно водоснабдяване на обитаемото място, за което е изпратено писмо до кмета на с. Долни Луковит. Въвеждането на режимно водоснабдяване е последна мярка, само че няма друга техническа опция при съществуващата инфраструктура да се акумулират водни количества, с които да се обезпечи водоподаване за всички консуматори в обитаемото място.

Водоснабдителна група „ Долни Луковит “ обезпечава водоснабдяването на селата Брегаре, Гостиля, Долни Луковит и Ставерци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР