Вижте целия разказ на експертите: Това ръководство на агенция Митници,

...
Вижте целия разказ на експертите: Това ръководство на агенция Митници,
Коментари Харесай

Експерти пред Фрог: Митниците пак се дирижират от ”синовете” на Асенов, два пъти уволнявани от системата, трети път излизат на бис

Вижте целия роман на специалистите:

" Това управление на организация " Митници ", което е назначено в този момент, не е ново управление. Тези хора към този момент трети път са отпред на митниците и до в този момент след себе си са оставяли съсипия и корупция. Това са същите хора, които от 2002 та до 2008 година бяха доверените хора на Асен Асенов, който беше началник на организацията. Те управляваха териториалните митници. Много беше тъкмо определението на Генка Шекерова, която попита финансовия министър „ Какво ще кажете за синовете на Асен Асенов “?

Гледайте в този момент какво става:

Павел Тонев беше шеф на пловдивската районна дирекция от 2002 до 2009 та, когато Танов го изгонва. Отворете интернет и ще се уплашите. То не са фиктивни износи на цигари, подправени бандероли, подправени гаранции, подправени фактури за турско карго, спор на ползи с жена си, обмитяване на стоките единствено от шуро-бадженашки компании. Богата история, само че и доста неща ги няма в мрежата. Да напомним, че най-големите играчи на противозаконния пазар на горива, цигари и алкохол бяха в тези райони – Пловдив, Пазарджик, Хасково, Свиленград, Велинград. Не са загадка топлите, другарски и взаимоизгодни връзки на Тонев с босовете на тези групировки. Според осведомените с кухнята на кадровите решения на служебния кабинет, номинацията е направена доста упорито пред служебния министър председател, персонално от Орешарски.

Павел Геренски също е любим на пловдивското лоби, този път май на масонското. Тази номинация за шеф на организацията е направена пред Президента от неговия консултант Пламен Узунов. Тук влиза в конкуренция с номинацията на Тонев. Явно надвиват Орешарски и Асенов и Геренски остава единствено заместител. Този конфликт изяснява напрежението, което към този момент се усеща в управлението на организацията. От мрежата за този тестван кадър също можем да забележим богата история. Геренски също беше приближен човек на Асенов на митница Кулата, а от там вървяха гладко цигари, меса, плодове и зеленчуци, горива и каквото се сетиш. Оттук потегля и една друга забавна близка връзка с лице от алените средите свързани с Държавна сигурност. Тогава Геренски е заместител и поддръжник и на известното в Благоевград протеже на дългогодишния червен кмет Лазар Причкапов Николай Шушков, който е шеф на митница Кулата. Оттам датират и околните връзки на Шушков с Мая Манолова около някогашния и мъж. Покрай служебното държавно управление Шушков още веднъж изгря в общественото пространство, към този момент като регионален шеф на Благоевград. Нека някой да каже, че остарялата алена номенклатура не изпълзява още веднъж на слънце. При избирането му за регионален шеф БНР в известието си показва, че е бил „ шеф на митническия департамент на Солунското пристанище, като директно управлява плана за железопътния кулоар София - пристанище Солун “. Според осведомени под прикритието на тази служба Шушков е индивидът в България на групировката на понтийските гърци, контролиращи Солунското пристанище и по-конкретно трафика на китайско карго и контрабандни цигари в Източна и Централна Европа през Кулата. Това е повода за интереса на Шушков към кадруването в митниците. Но да се върнем на Геренски. И него Танов го уволнява през 2010г., само че Тонев го върна през 2014г. към този момент като шеф на митница Пловдив с нагласен конкурс. Тогава обаче зад тила му застава пловдивското акцизно лоби. И отново след дисциплинарно произвеждане е изпъден от Костов през 2018. Съдът го връща като шеф на пловдивската дирекция и след няколко дни към този момент е заместител на Тонев. Впечатляващо.

Тонев незабавно върна за шеф на Бургас различен любим на Асенов - Валери Стефанов, който беше отхвърлен поради чадъра над Карнобатския винпром.

Друга звезда на Асенов е Кирил Йорданов. Той беше шеф на митница Русе и напусна, с цел да не му повдигне прокуратурата обвиняване за измами с възобновен данък на аграрни производители с подправени фактури през 2008 ма. Тонев го върна на работа през 2013г. и в този момент държи дирекцията във Варна.

Другия заместител шеф Румен Данев също е добре прочут от предишното. Бивш началник на митническото следствие и разузнаване по времето на най-голямата контрабанда на цигари, алкохол и горива. Изгонен през 2009 година. Тонев го връща през 2013 и Орешарски след 27 дни го изгони обществено за “неприятна” информация. Третият заместител шеф Лъчезар Кръстев също е извънредно непосредствен на Асенов от времето, когато са били специалисти в централното ръководство и са работили в един кабинет. За Кръстев не може да се каже друго с изключение на, че е неопределен служител и смирен реализатор на дилемите сложени от менторите му. Но и такива хора трябват, нали.

А от кое място изкопаха Марашев, от кой долап го извадиха? Сега е заместител шеф и дава отговор за Капитан Андреево. Този човек няма секрети в контрабандата на Капитан Андреево от 90-те насам. За какво е комплициран?

А Николай Караиванов на Калотина?! Също прочут митничар от времената на огромната контрабанда на Капитан Андреево. Като шеф на пункта едвам беше избавен да не го арестуват, като го реалокираха преди акцията на службите. Сега за шеф на пункта са поставили едно момче, което беше упрекнато за присъединяване в ОПГ и корупция. Прокуратурата не можа да я потвърди, само че подозренията остават. Който познава нещата от вътрешната страна незабавно вижда преодоляване на направлението Капитан Андреево - Калотина.

Да напомним малко за икономическите обвързаности с пловдивския акцизен бизнес. През 2006г. НСБОП стартира огромна инспекция на рафинерия за горива в с. Раковски (през последните дни Фрог напомни за тези събития около абсурда с ББР). Иззети са голям брой документи, компютри с данни и са взети проби от съдовете с горива. Акцията е проведена в цялостна секретност с цел да не може да се опъне чадъра над притежателя на рафинерията. За тези събития има доста материали в интернет. От конфискуваните бележници излизат доста имена на митничари на разнообразни позиции, на които е плащано за услуги. Когато Танов става шеф на митниците през 2009г., множеството уволнени митничари са били в този лист. Самия Танов е разказвал пред сътрудници, за диалог по телефона сред петролния необут и тогавашния шеф Асенов за какво му праща инспекции, до момента в който е в чужбина без да го е уведомил. Разказвал е също по какъв начин началниците на Пловдив и Русе са подменили пробите от тежко гориво и на разбора в русенската лаборатория всичко е било тъкмо. Факт е обаче, че ревизионно произвеждане против тази компания за над 50 милиона за противозаконна продажба на дизел като тежко гориво пада в съда благодарение на ръководителя на проверката в пловдивска митница Румен Бабов. След 2006г. инспекции не престават и в цигарените, и в алкохолни фабрики в пловдивско. Тогава излиза СРСто с дебелия шеф на митницата. Асенов не се припознава в него, само че подава оставка през 2008г и прави консултантска адвокатска фирма за митнически и акцизни съвещания. Само да напомним, че през 2006г. се одобри нов закон за Акцизите и данъчните хранилища. Всички производители и търговци на алкохол, горива и цигари бяха лицензирани по документи без инспекции. Законът предвиждаше разпоредба за надзор на акцизните артикули, която да се одобри от министъра на финансите. Като шеф Асенов лицензира всички хранилища, само че 2 години не прави разпоредба. За това е получил доста благодарности. От кого елементарно може да се види, когато се види листата с клиентите на консултантската компания и месечните такси. Няма по-добър бизнес от това ти да консултираш, а твоите хора да управляват. За неприятен шанс през 2009г. Танов изгонва всички и бизнесът пострадва. И клиентите също страдат. През 2010 година след приемането на въпросната разпоредба и слагането на измервателни уреди на складовете стартира същинската битка с контрабандата и противозаконната търговия с акцизни артикули. Всички помним бъркочите от масла и тежки горива, всеобщата продажбата на цигари без бандерол на всички места из страната, подправените бандероли на бутилирания алкохол по хранилища и магазини и подправения алкохол на Цар Киро и сходни. Нелегалният пазар на цигари беше над 40%. Ако някой е не запомнил може елементарно да си напомни. Причините бяха внезапното повишение на акцизните ставки и неналичието на същински надзор в страната. Някои хора забогатяха извънредно.

Почти всички упоменати в описа дотук бяха изгонени през 2009г и се появиха внезапно още веднъж през 2013та година при държавното управление на Орешарски. Известни са околните връзки на Асенов и Орешарски още като финансов министър на тройната коалиция, а и с „ библиотекарските “ сенчести кръгове, които ги отглеждат. Няма никаква изненада през 2013г. когато Орешарски става министър председател. „ Синовете на Асенов “ още веднъж поемат командването в митниците - втора серия. За този интервал е писано доста и най-хубавото е, че свърши бързо. Тогава отново бяха десетки отстранени или преместени ръководители и специалисти. На управителните равнища и значими позиции се инсталираха упоменатите нагоре лица. Тогава незабавно се промени наредбата за надзор на акцизните артикули в полза на някои от огромните компании. Помним от този интервал едно лице Иван Конов – Рейнджъра. С персонално предписание на Орешарски шефът на митниците Тонев дава неограничени пълномощия на това лице да вилнее като башибозук. За 7 месеца от него пропищяват и сътрудници, и стопански оператори. Интересно по какъв начин в този момент Тонев би обяснил този негов кадрови шедьовър. Резултатите не закъсняват. За половин година 500 милиона несъблюдение на проекта за приходите, растеж на противозаконната търговия с цигари, горива и алкохол. (За този интервал Фрог също имаше обстоен материал) Забележете същите лица същия резултат. Очертава се причинност. През август 2014г. Танов се връща в митниците и отново изгонва Тонев и компания за повторно.

И в този момент отново същото за трети път, единствено че при служебно държавно управление, което е единствено за няколко месеца. Обществото чака позитивни промени, хора без зависимости, с нов морал и съвременно отношение. А стана като в остарелия анекдот с Иванчо. „ Каква я мислихме ние, каква стана тя “. За трети път една и съща скица - Асенов съветва, а “синовете “ управляват. И това в случай че не е спор на ползи и икономическа взаимозависимост, не знаем кое е. Вече се стартира, отстраняват се неуместни хора, началници на бюра, пунктове, отдели, с години трупан опит и познания се командироват из страната. Двамата заместител шефове в Пловдив са отстранени, с цел да си постави Тонев неговите протежета. Натискат се чиновници на управителни позиции да се намаляват в служба. Това са експерти, а не калинки на ГЕРБ или Движение за права и свободи или различен. Защо би трябвало да се пипат държавни чиновници, които по закона на държавния чиновник би трябвало да е предпазен. А тези ще се развихрят, когато влязат в действие измененията на устройствения устав на Агенция „ Митници “.

Правят се описи с неуместни. Говори се за лист с над 200 индивида, с който новото остаряло управление се е показало пред министъра и е дало обещание да ги в профил тъй като „ …са неприятни, калинки, врагове, гербаджиии или кой знае какво… “, а множеството от тях несъмнено са положителни експерти и нямат никаква отбрана. Това са съвсем 10% от състава и то при 300 незаети щатни бройки. Това ще е пагубно за системата. И новият министър няма от кое място да го знае това, тъй като не познава работата нито на митницата, нито на Национална агенция за приходите. Не ги е срещнал тези хора в Харвард или на фондовата борса. Някой му го е пробутал това управление. По горе споделихме, кой е показал тези хора на президента и премиера...

Разбира се, част от пъзела към този момент е явен, само че дано медиите се разровят по-дълбоко и да го донаредят. Нека задават въпроси. А въпроси има доста и обстоятелства, и информация има доста. Трябва единствено да се сглоби и да се подреди картината. Нашата цел с този роман е да насочим вниманието, тъй като хората отново ще са излъгани. Не за тази замяна и реваншизъм бяха по площадите. Обявява се премиера на нова театрална режисура, обаче със старите танцьорки и старите режисьори от времето на нямото кино. Два пъти публиката ги гони, а те трети път излизат на бис. Доста безсрамно и безвкусно, не мислите ли! Не би трябвало да се позволява. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР