„Вижте какво се случва на световния пазар. Вчера цената беше

...
„Вижте какво се случва на световния пазар. Вчера цената беше
Коментари Харесай

Петков за покачващата се цена на газа: Нямам вълшебна пръчка да я намаля

„ Вижте какво се случва на международния пазар. Вчера цената беше 114 евро на мегаватчас. Нямаме българска газ, а можем единствено да купуваме. Това, че сме се отказали от на ниска цена газ от Азербайджан е грешка”, сподели Кирил Петков пред публицисти след среща с бизнеса в Тех парка в София. „ Никой не е вманиачен, когато към този момент са му дали опцията да не продава евтина газь, внезапно да каже – макар че се отказахте, ние желаеме да ви помогнем. Ми не! Хората си вършат търговията както считат. Ние сме били глупавите да се откажем от тази опция. Ако в този момент не се бяхме отказали от азерския газ, щяхме да имаме по-различен микс”, изясни министър председателят.

Петков сподели, че казусът е неналичието на българска газ.

„ Купуваш си на цената на международните пазари – там няма магия . Вчера приказвах с бизнеса, този следващ потрес да им даде опция да оцеляват и да се движат напред. Кои са кричините равнища на газа, които в случай че допуснем ще създадем последователен риск за стопанската система? Ние сме част от международния пазар. Аз нямам вълшебна пръчка да понижа цената на газа. Ако имаме в България, да го мислим, само че нямаме”, изясни министър председателят.

„ Ние сме в една лодка с бизнеса. Трябва дружно да мислим, с цел да са работещи решенията - в работни групи”, заключи Петков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР