Виждаме във финална фаза композицията, която през септември ще стане

...
Виждаме във финална фаза композицията, която през септември ще стане
Коментари Харесай

Скулптурна композиция „Водна паша“ на Павел Койчев ще бъде разположена в езерото в Южен парк

Виждаме във крайна фаза композицията, която през септември ще стане значима част от градската и културна среда на София.

За нас е чест да имаме творба на създател от международна големина! Съвсем скоро всеки ще може да я види в Южния парк и да усети страстите на създателя, вложени в нея, да открие своето обръщение. “ Това сподели през днешния ден зам.-кметът на София Мирослав Боршош, който посети ателието „ Марковстудио “ в с.Требич, където се довършва скулптурната комбинация „ Водна паша “ на Павел Койчев.

„ Водна паша “ ще бъде ситуирана в езерото в Южния парк откъм ул. “Нишава “.

„ Благодаря на кмета госпожа Фандъкова и Общинския съвет, който одобри плана, и от този момент започва материализирането му “ – сподели Павел Койчев.

„ В езерото близките дървета се отразяват и по този начин се осмисля пашата. Идеята на творбата е обвързвана с Библията. Всички имаме потребност от овчар, Христос, тъй като индивидът е слаб, нерешителен “ – уточни също скулптора Павел Койчев.

„Вече се работи плащът на пастира и скоро фигурата ще бъде изцяло довършена“ – сподели скулпторът Марин Марков.

Шестте фигури – овчар и овце, в които е вложена библейска символика – са направени от месинг и тежат общо 2,165 тона. Главната фигура е висока 4,4 метра, 4 м от които над водата.

Столичният общински съвет утвърди разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 година. Идеята за слагането на огромно произведение на световнопризнатия наш създател беше подкрепена от доста публични фигури и персони от артистичния свят, от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена изложба. Проектът беше утвърден от Експертно-художествения съвет към Столична община.

След отправената покана и поредност разисквания Павел Койчев предложи на общинската администрация да сътвори нова версия на емблематичната си творба „ Водна паша “, ситуирана до 2019 година в езерото до село Осиковица край Правец. Творецът даде и концепцията за местоположението, в която тя да „ заживее “.

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 година в София. Завършва Художествената гимназия, а по-късно и компетентност „ Декоративно монументална статуя “ в Художествената академия. Първата му независима галерия е през 1982 година в София. Участва в плана „ Световни художници в края на хилядолетието “ в Ню Йорк през 1999 година През 2002 година и 2012 година е измежду създателите, представящи България на Международното биенале във Венеция. От 2008 година негови произведения са непрекъснато изложени в парк-галерия „ Оригиналите “ в село Осиковица. Негови статуи са владеене на Националната художествена изложба, на Софийската градска изложба, на градските галерии в Пловдив, Добрич, Варна, Стара Загора, Кърджали и Плевен, както и на частни сбирки в голям брой европейски страни. Досега в София са сложени две статуи на създателя – пред постройката на Общински културен институт Дом на културата „ Красно село “ и пред Американското посолство. За изложбата си „ Градината на тревата “, показана в изложба „ Райко Алексиев “, Павел Койчев получи през 2019 година Наградата на Столична община за ярки достижения в региона на културата в раздел „ Визуално-пластични изкуства “.

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР