„Виждаме полиране на асфалтовата настилка”, коментира на мястото на станалата

...
„Виждаме полиране на асфалтовата настилка”, коментира на мястото на станалата
Коментари Харесай

7 причини на пътя за катастрофата, в която загинаха 17

„ Виждаме гланциране на асфалтовата настилка”, разяснява на мястото на станалата в събота злополука, при която починаха 17 души, Иван Стателов, специалист в производството на асфалтови смеси Иван Стателов в огромна компания в Германия. Според него при асфалтирането би трябвало да се изпозлват полимерни смеси.

„ Забелязах, че изискванията за пътна сигурност в тази права не са спазени”, съобщи от своя страна инж. Владимир Жиянски, пътен специалист и архитект, работил по виадуктите на „ Витиня”.

Той уточни, че бордюрът заема огромна част от пътното платно и оставя доста малко пространство за маневри след острия завой пред мястото на злополуката.

„ Втората причина е, че безусловно на никое място няма отводнителни уреди по пътното платно”, сподели Жиянски.

Той посочи и трета причина за случая - асфалтовата настилка би трябвало да е с така наречен набита секта, която покачва съществуване на сцепление при всевъзможни атмосферни условия. Видимо е, че на това място от пътя такава липсва.

„ Във всички рискови сектори в България, а те са хиляди, наложително би трябвало да има набита секта за повишение на сцеплението. И на вършиме сектори, където водачите заспиват, на всеки 5-6 км би трябвало да има такава, да тресе автомобила, с цел да може водачът да се стряска”, акцентира Жиянски.

„ Четвъртата причина е, че тази декоративна еластична ограда – мантинелата, не прави никаква работа. В такива рискови сектори е редно да се сложат огромни стоманобетонови блокове, които се назовават „ Ню Джърси” и всеобщо се ползват в Западна Европа и в нашите съседки. За страдание у нас към момента няма задължението да бъдат сложени такива защитни уреди. Ако ги имаше, надълбоко се колебая, че рейсът щеше да пропадне”, уточни инж. Владимир Жиянски.

Експертът добави, че освен рейсовете би трябвало да минават техническа инспекция, само че и водачите от време на време образование, без значение какъв брой са опитни.

„ Не е обикновено на шест месеца да се ревизира техническото положение на рейса, а да не се организират курсове за водачите. В дадения случай водачът на рейса е попаднал в ексцентрична обстановка и при изискване, че не е подготвен, това е и крайният резултат”, счита Жиянски.

Иван Стателов добави, че този път, който е второкласен, би трябвало да има 3 години гаранция по европейските стандарти и отговорността на пада на този, който е подписал контракта от страна на Агенция „ Пътна инфраструктура”.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Съдът пусна водача на рейса

Борисов: Към никого няма да има прошка

Свидетелите на злополуката: Какво е станало

Министър: Използваният асфалт край Своге е неприемлив

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР