Виждаме безпрецедентна война в Украйна и за нашите украински приятели

...
Виждаме безпрецедентна война в Украйна и за нашите украински приятели
Коментари Харесай

Кирил Петков: Русия използва енергетиката като оръжие

" Виждаме невиждана война в Украйна и за нашите украински другари това е загуба на голям брой животи. Виждаме и по какъв начин енергетиката се употребява като оръжие. Също по този начин виждаме едностранни нарушавания на енергийния контракт с " Газпром ". Ангажиментите не се извършват и доставките на газ са спрени ".

Това разгласи министър председателят Кирил Петков по време на министерската кръгла маса в София, отдадена на районното съдействие за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

Домакин на събитието в резиданция „ Бояна “ е министърът на енергетиката Александър Николов. В него с изключение на министър-председателят Кирил Петков, присъединяване вземат и вицепремиерът Асен Василев, генералният шеф на Групово дело " Енергетика " на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен, както и участници от Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и други

Новите интерконектори ни разрешават да създадем нова енергийна карта на района. Енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат усъвършенствани още по-добре за по-голяма успеваемост на разноските, съобщи още министър председателят.

" Единственият метод, по който можем да компенсираме това отрицателно развиване, е да се обединим, както сме обединени през днешния ден и да осъзнаем, че диверсификацията и оптимизацията и всички други благоприятни условия за синергия посред ни, са налице. Имаме благоприятни условия – енергийните миксове и коридори могат да бъдат усъвършенствани още по-добре за по-голяма успеваемост на разноските ", сподели още Петков.

Според него Трансбалканският газопровод може да носи газ през Гърция, България, Турция, Румъния, Украйна и надлежно с енергийните връзки на територията на България, може към този момент да се придвижва газът към Сърбия и към Република Северна Македония, тъй че опциите са огромни.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пък разгласи, че България се приготвя за цялостно прекъсване на природния газ от Русия, тъй като виждаме по какъв начин той може да бъде спрян и без причина.

" Добрата вест е, че районът е добре позициониран за диверсификация на доставките. България има опция да транспортира 20 милиарда куб. метра газ на север от юг. Ние имаме непретенциозно ползване от 3 милиарда куб. м и има свободен потенциал за транспорт ", сподели Василев.

И добави, че в края на процеса желаеме от Европейски Съюз тактика за пазаруване на природен газ.

„ От 90 % взаимозависимост в доставките на съветски природен газ паднахме до нулата единствено за един ден – на 27 април, сподели още вицепремиерът. - Ако обединим дейностите си и във връзка с електрическата енергия, може да диверсифицираме района и вечно да приключим зависимостта от Русия “.

Енергията се трансформира в оръжие и нашето най-хубаво оръжие е солидарността и съответните дейности, които демонстрират, че сме подготвени да вървим дружно, съобщи генералният шеф на Групово дело " Енергетика " на Европейска комисия Дите Юл Йоргенсен. Според него решението на Русия да спре доставките на газ за България е опит да се разцепи Европейски Съюз и общността би трябвало да отвърне със взаимност и съответни дейности. Само тогава може да се решат провокациите във връзка с доставките, както и по-дългосрочните провокации на енергийния преход.

„ До идната зима би трябвало да се реши въпросът със запълняемостта на газовите складове “, добави Дите Юл Йоргенсен.

И добави, че специалистите от Европейска комисия са подготвени да предложат решения на проблемите с енергийната сигурност в района. За задачата има специфична група, която да реализира съответни резултати.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР