„Вижда се усилието на правителството за повишаване на събираемостта на

...
„Вижда се усилието на правителството за повишаване на събираемостта на
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Данъчно облекчение при 100 хил. лв. покупки месечно е подигравка с хората, които и без това изнемогват

„ Вижда се усилието на държавното управление за повишение на събираемостта на приходите и целенасочените дейности за ефикасна предварителна защита и противопоставяне против укриването и невнасянето на налози. Това, несъмнено, е разумно и е съображение да се правят промени в данъчните закони. Но под този благовиден предтекст се оферират недомислени, мъчно осъществими и неприемливи промени в същите тези данъчни закони. Не е инцидентно, че нито една от комисиите, които са разгледали тези закони на първо гласоподаване не са ги приели. Като знаем каква е структурата и числения състав на комисиите, това значи, че и елементи от ръководещото болшинство не ги поддържа “.

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и някогашен обществен министър Георги Гьоков по време на дебата в Народното събрание през днешния ден по измененията в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Той разкритикува смяната, обвързвана с данъчно облекчение за регистрирани фискални и систематични бонове, като се приспадат от общата годишна данъчна основа 0,5% от платения Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно, според данните от фискалните бонове, регистрирани в Национална агенция за приходите.

„ Мярката е стимулирана с нуждата за основаване на тласък за потребителите да изискват издаването на фискален или систематичен бон, с което да се реализира по-висока степен на изсветляване на някои браншове. На фона на хвалбите на финансовото министерство за нараснала събираемост на приходите надали са нужни такива тласъци, само че не това е най- огромния проблем “, съобщи Георги Гьоков и продължи: „ Какво на процедура значи това? Ясно е, че в най-изгодния за хората случай годишната данъчна основа в данъчната декларация може да се понижи с до 1200 лева, което значи годишният налог върху приходите да се понижи с до 120 лева или с до 10 лева месечно. Но, с цел да се получи този оптимален размер на облекчението, месечно би трябвало да се записват касови бележки за голяма сума покупки – от порядъка на 100 000 лева Още повече, че единичната стойност на фискалния бон, регистриран в Национална агенция за приходите, не би трябвало да надвишава 2000 лева.”
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР