Вижда се усилието на правителството за повишаване на събираемостта на

...
Вижда се усилието на правителството за повишаване на събираемостта на
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Данъчно облекчение при 100 000 лв. покупки месечно е подигравка с хората

„ Вижда се усилието на държавното управление за повишение на събираемостта на приходите и целенасочените дейности за ефикасна предварителна защита и противопоставяне против укриването и невнасянето на налози.

 

Това, несъмнено, е разумно и е съображение да се правят промени в данъчните закони. Но под този благовиден предтекст се оферират недомислени, мъчно осъществими и неприемливи промени в същите тези данъчни закони.

 

Не е инцидентно, че нито една от комисиите, които са разгледали тези закони на първо гласоподаване не са ги приели. Като знаем каква е структурата и числения състав на комисиите, това значи, че и елементи от ръководещото болшинство не ги поддържа “.

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и някогашен обществен министър Георги Гьоков по време на дебата в Народното събрание през днешния ден по измененията в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Той разкритикува смяната, обвързвана с данъчно облекчение за регистрирани фискални и систематични бонове, като се приспадат от общата годишна данъчна основа 0,5% от платения Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно, според данните от фискалните бонове, регистрирани в Национална агенция за приходите.

„ Мярката е стимулирана с нуждата за основаване на тласък за потребителите да изискват издаването на фискален или систематичен бон, с което да се реализира по-висока степен на изсветляване на някои браншове. На фона на хвалбите на финансовото министерство за нараснала събираемост на приходите надали са нужни такива тласъци, само че не това е най- огромния проблем “, съобщи Георги Гьоков и продължи: „ Какво на процедура значи това? Ясно е, че в най-изгодния за хората случай годишната данъчна основа в данъчната декларация може да се понижи с до 1200 лева, което значи годишният налог върху приходите да се понижи с до 120 лева или с до 10 лева месечно. Но, с цел да се получи този оптимален размер на облекчението, месечно би трябвало да се записват касови бележки за голяма сума покупки – от порядъка на 100 000 лева Още повече, че единичната стойност на фискалния бон, регистриран в Национална агенция за приходите, не би трябвало да надвишава 2000 лева ”

И попита: „ А за по-скромни разноски - каквито са опциите на голямата част от българите? За 2000 лева месечно - което е доста, още веднъж за огромна част от българите, индивидът би получил отстъпка от 2-3 лв.. Някой мисли ли, че тази сума ще заинтересова данъкоплатците и те ще си губят време да записват стотици касови бележки всеки месец? И досега не е ясно по какъв начин ще работи това данъчно облекчение. Може би посредством нова електронна услуга, посредством която данъкоплатците да записват касовите си бележки в Национална агенция за приходите или друго? “

Георги Гьоков продължи със противоречивия текст, като акцентира: „ И като продължение на това – в смяна на Закона за Данък добавена стойност се вкарва правилото " Не получаваш касова записка - не плащаш ", още веднъж като мярка за изваждане на ярко на скритите обороти на търговците една концепция на финансовия министър да не се заплаща сметката в заведение, което не издава касови бележки, отхвърлена с бюджета за 2023 година Сега, дори мярката е разширена за всички търговци, освен за ресторантьори, тъй като в плана е записано: „ Когато лицето не издаде касова записка от фискално устройство, получателят има право да не заплати цената на продажбата ”. “

На второ място националният представител от Българска социалистическа партия разяснява предлагането всички авансово неопределени спомагателни парични заплащания се включват в облагаемия приход от трудови правни отношения наедно с трудовото заплащане. „ Тук влиза концепцията бакшишите, които са получили чиновниците да се таксуват с налог и осигуровки. Задължават се работодателите да заявяват и таксуват бакшишите. На мен още веднъж не ми е явен механизмът за това – кой би го направил непринудено, в случай че заплащането не е с карта. Но кой заплаща бакшиши с карта? Като знаем всеобщата процедура да се укриват съществени осигурителни приходи, какво съображение има да се мисли, че ще с едни такива пожелателни текстове ще се изсветлят и легализират бакшишите “, разяснява още социалистът.

На трето място някогашният обществен министър се спря на препоръчаната концепция събирачите на диворастящи гъби и плодове да се таксуват еднократно с различен налог в размер на 30 лева, и то още преди издаването на разрешително за осъществяване на активността, за всеки месец, през който се прави активността. „ Не си заслужава даже да се разяснява. Колко доходи ще донесе това в бюджета? И повярвайте, стои въпросът да не би администрирането на тази такса да коства по-скъпо от събраните от таксата средства “, съобщи Георги Гьоков.

„ Относно разширение на обсега на определението за „ трудови правни отношения “, Българска социалистическа партия настояваме предлагането да бъде оттеглено като несъобразено с редица закони и създаващо условия за случайно пояснение, безпорядък, неустановеност и непредвидимост за работодателите “, заключи Георги Гьков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР