Виж още Саудитска Арабия и три нейни арабски съюзника се

...
Виж още Саудитска Арабия и три нейни арабски съюзника се
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и съюзниците й ще възстановят напълно отношенията си с Катар

 Арабските страни от Залива сложиха завършек на рецесията с Катар, с цел да се изправят против Иран Виж още

Саудитска Арабия и три нейни арабски съдружника се споразумяха през днешния ден да възстановят изцяло връзките си с Катар след повече от три години протест, заяви саудитският министър на външните работи, принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд, представен от Ройтерс и Франс прес.

Той приказва на конференция след среща на върха на арабските монархии от Залива, в която взе участие и Египет, че има политическа воля и положителни планове да се подсигурява осъществяването на съглашението за възобновяване на дипломатическите и други връзки, в това число обновяване на полетите.

" Днес бе взето решение, с помощта на мъдростта на водачите от страните от Залива и на Египет, да се обърне нова страница и да се възстановят напълно дипломатическите връзки " с Катар, съобщи саудитският външен министър.

 Снимка: AP/БТА

Саудитска Арабия и три нейни арабски съдружника - Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет, прекъснаха дипломатическите връзки с Катар през юни 2017 година, обвинявайки го в поддръжка на ислямистки групировки, в прекомерна непосредственост с съперниците им - Иран и Турция, както и в предизвикателство на проблеми в района. Катар, който постоянно е отричал тези обвинявания, твърдеше, че е жертва на " обсада " и посягане против своя суверенитет.

При откриването на срещата на върха страните участнички подписаха съглашение " за взаимност и непоклатимост ", целящо да облекчи напрежението сред Катар и няколко негови съседи, в това число Саудитска Арабия.

" Усилията (на Кувейт и Съединените щати) ни помогнаха да реализираме съглашение (... ), в което утвърждаваме нашата взаимност и непоклатимост в Персийския залив и на арабските и мюсюлманските страни ", разгласи саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, откривайки срещата на върха, която се организира в Ал Ула ( в северозападната част на Саудитска Арабия).

 Снимка: AP/БТА

След това саудитският престолонаследник се срещна с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Двустранната среща е била отдадена, съгласно формалната саудитска осведомителна организация СПА, на " развиването на връзките сред двете страни и взаимните дейности на страните от Залива ".

Външният министър на ОАЕ Ануар Гаргаш посрещна с оптимизъм решението за нормализиране на връзките на страните от Съвета за съдействие в Залива с Катар, съобщи Ройтерс.

В същото време той акцентира нуждата от ограничения за възобновяване на доверието, с цел да бъдат възобновени връзките с Доха.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пък дефинира съглашението като триумф на " смелата опозиция (на Катар) на натиска и изнудването ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР