Виж още Големият пожар във велинградското село Кръстава, който лумна

...
Виж още Големият пожар във велинградското село Кръстава, който лумна
Коментари Харесай

6 къщи и селскостопански постройки са изпепелени при пожара във велинградското село

 Пожар обхвана къщи във велинградското село Кръстава Виж още

Големият пожар във велинградското село Кръстава, който лумна нощес, е изпепелил изцяло 6 къщи и няколко селскостопански постройки. Щетите са големи и доста локални хора остават на улицата, само че няма потърпевши.

Часове наред огнеборци, доброволци, горски чиновници и поданици на селото се бориха с потушаването на огнената буря.

Малко след 20 часа огънят пламва в плевня. За секунди обгръща и прилежащите къщи, описват хората. При виковете за помощ незабавно на мястото се събират съседи. Сред тях е и Рахим Енгяк.

" Мъчихме се да ограничим и да спасим първо хората и животните на хората. След това огънят се разрасна, нямахме задоволително вода и пламна целия квартал ", сподели Рахим Енгяк пред Българска национална телевизия.

По описа на локалните огънят обхванал прилежащите къщи за няколко минути. За разрастването на пламъците спомогнал и вятърът, който в допълнение усложни потушаването на пламъците.

 Снимка: Българска национална телевизия

 Снимка: bTV

Гасенето на пожара продължиха през цялата нощ. След подадения сигнал на 112 идва един протипожарен автомобил от Велинград, който се оказва извънредно непълен.

Направена е организация и към мястото потеглят още пожарни от Велинград, Ракитово, Сърница и Якоруда, две водоноски, горски чиновници и доста доброволци.

Междувременно и през днешния ден военнослужещи от Сухопътните войски и от Военновъздушните сили и вертолет не престават да гасят огромния горски пожар над село Югово, Община Лъки .

От 08.00 ч тази заран 36 военнослужещи от 4-и артилерийски полк са на терен в труднодостъпната високопланинска околност. Действията им се водят от подполковник Недялко Киров, пълководец на реактивен дивизион в полка.

 Снимка: Българска национална телевизия

Асеновградските артилеристи са в региона на пожара за втори следващ ден. Вчера повече от 12 часа военнослужещите помагаха в гасенето на огъня.

За трети следващ ден в гасенето на този пожар се включва вертолет " Кугар " с екипаж от 24-а авиационна база, който ще прави гасене на огъня от въздуха.

Вчера до обяд един вертолет " Кугар " направи 14 водохвърляния в региона на пожара, а следобяд втори вертолет извърши още 10 водохвърляния за гасене от въздуха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР