виж галерията Рекордна за Бургаските езера численост на малка белочела гъска

...
виж галерията
Рекордна за Бургаските езера численост на малка белочела гъска
Коментари Харесай

Застрашени от изчезване птици бяха забелязани край Бургас

виж галерията Рекордна за Бургаските езера бройка на дребна белочела гъска беше записана в последните три дни на предходната година. Наблюдението е направено в поддържан резерват " Атанасовско езеро “, където измежду ято на огромни белочели гъски са открити 11 екземпляра от международно застрашения тип, които са се хранили с водолюбива растителност в лагуните на резервата.

В Европа дребната белочела гъска е сериозно заплашен тип с останали едвам под 300 човеци, които през последните години обичайно зимуват в Северна Гърция. Световната популация на дребната белочела гъска се прави оценка на 16 000–27 000 човеци. Най-сериозната опасност за типа е сходството му с огромната белочела гъска, която е ловджийски обект, заради което нерядко дребни белочели гъски биват обърквани с нея и стават жертва на ловците.

Други типове, които бяха открити по време на постоянния мониторинг на зимуващите гъски в Приморска Добруджа, Свищовско-Беленската равнина и край Бургаските езера, провеждан от Българското сдружение за отбрана на птиците, са едвам стотина червеногуши гъски. Според наблюдаващите намаляването на броя на червеногушите гъски, зимуващи в тези територии, се дължи на стоплянето на времето.Мнението им е, че множеството птици са се изтеглили към прилежаща Румъния, което се удостоверява и от данните получени от мониторинга на зимуващите гъски в нашата северна съседка, където се регистрира увеличение на броя на червеногушите гъски.

Сравнително ниска е и числеността на най-широко публикуваната огромна белочела гъска в посетените територии и тя е не повече от 30 000 човеци.

Редовните наблюдения върху численостите и видовия състав на зимуващите у нас гъски се организира по интернационален план " Сигурен прелетен път “, който обгръща пет страни и целия миграционен път на червеногушата гъска. Проектът се извършва към стратегия LIFE на Европейски Съюз.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР