Виетнамската комунистическа партия прие в сряда оставката на президента Во

...
Виетнамската комунистическа партия прие в сряда оставката на президента Во
Коментари Харесай

Президентът на Виетнам подаде оставка след една година на работа

Виетнамската комунистическа партия одобри в сряда оставката на президента Во Ван Туонг, се споделя в изказване на държавното управление, цитирайки " дефекти ", в символ на политически разтърсвания, които могат да навредят на доверието на задграничните вложители в страната, предава " Ройтерс ".

Правителството сподели в изказване, че Туонг е нарушил разпоредбите на партията, като добави, че тези " дефекти са повлияли отрицателно на публичното мнение, засягайки репутацията на партията, страната и него персонално ".

Централният партиен комитет, върховен орган за взимане на решения в управлявания от комунистическата партия Виетнам, одобри оставката на Туонг единствено към година след избирането му.

Президентът има значително церемониална роля, само че е една от четирите най-високи политически позиции в нацията от Югоизточна Азия.

Заседанието на комисията предшества изключителната сесия на Народното събрание на Виетнам, планувана за четвъртък, когато се чака депутатите да потвърдят решенията на партията.

Големите промени в управлението на еднопартийната страна в последно време бяха свързани с широкомащабната кампания за битка с подкупите, която има за цел да изкорени необятно публикуваната корупция, само че също по този начин се подозира от критиците, че е инструмент за политически вътрешни битки.

53-годишният Туонг напусна поста дни откакто виетнамската полиция обяви ареста за хипотетична корупция преди десетилетие на някогашен началник на провинция Куанг Нгай в централен Виетнам, който е служил, до момента в който Туонг е бил партиен началник там.

Туонг беше необятно считан за непосредствен до генералния секретар Нгуен Фу Тронг, най-влиятелната фигура във Виетнам и основният проектант на акцията против корупцията.

Миналата година, когато някогашният президент Нгуен Суан Фук се отдръпна, след като партията го упрекна в  " нарушавания и непозволени дейности "  от чиновници под негов надзор.

Настоящата политическа рецесия може да бъде решена с бързото избиране на нов президент, само че остават рисковете повтарящите се смени на висши водачи да навредят на бизнес настроенията в страна, която е мощно подвластна от задгранични вложения.

Фондовата борса в Хо Ши Мин, главната борса в страната, загуби в понеделник близо 3% в първите часове на търговия, откакто започнаха да циркулират вести за идната оставка на президента.

Нетните продажби на задгранични вложители през първите два дни от седмицата възлизат на към 80 милиона $, съгласно брокер Mirae Asset Securities.

" Отстраняването на Туонг може да докара до в допълнение забавяне на политическите и административните решения, защото чиновниците са по-загрижени за арката на антикорупционната акция ", сподели основан във Виетнам консултант на задгранични корпорации, отбелязвайки обаче, че позицията на Виетнам по основни политики няма да се промени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР