Виетнам планира да рестартира най-голямата си мина за редкоземни метали

...
Виетнам планира да рестартира най-голямата си мина за редкоземни метали
Коментари Харесай

Една страна планира да наруши господството на Китай при редките земни елементи

Виетнам възнамерява да рестартира най-голямата си мина за редкоземни метали през идната година с план, подкрепян от Запада. По този метод страната може да съперничи на най-големия в света, съгласно две участващи компании, като част от по-широк напън за нарушение на господството на Китай в бранш, който зарежда модерните технологии, написа Reuters.
 Виетнам желае да усили добива си на редкоземни метали над 460 пъти
Страната, която желае да усили добива си на редкоземни метали над 460 пъти

Стремежът й е да стане стане първа или втора в света до 2030 година

Dong Pao е измежду най-големите мини в света и притегля задграничен интерес. Австралийската Blackstone преглежда инвестиция в Dong Pao на стойност 100 милиона $.

Този ход ще бъде стъпка към задачата на страната от Югоизточна Азия да построи верига за доставки на редкоземни детайли, в това число да развие потенциала си за пречистване на руди в метали, употребявани в магнити за електрически транспортни средства, смарт телефони и вятърни турбини.
 Безизвестният китайски колос, който доминира на международния пазар на метали
Безизвестният китайски колос, който доминира на международния пазар на метали

Съединени американски щати и Европа бързат да обезпечат доставки на основни първични материали на фона на устрема към по-зелени технологии

Като първична стъпка държавното управление на Виетнам има намерение да започва търгове за голям брой блокове от своята мина Dong Pao преди края на годината, сподели Теса Кучер, изпълнителен шеф в австралийската Blackstone Minerals Ltd, която възнамерява да кандидатства за най-малко една концесия. Тя цитира непубликувана информация от Министерството на естествените запаси и околната среда на Виетнам, което не отговори на претенции за коментар.

Времето на търга може да се промени, само че държавното управление възнамерява да рестартира мината през идната година, сподели за Ройтерс Луу Ан Туан, ръководител на Vietnam Rare Earth JSC, главният рафинер в страната и сътрудник на Blackstone в плана.
 Проект за рандеман редкоземни детайли в Гренландия от 2024 година ще задоволи потребностите на Европа и ще понижи превъзходството на Китай в бранша
Проект за рандеман редкоземни детайли в Гренландия от 2024 година ще задоволи потребностите на Европа и ще понижи превъзходството на Китай в бранша

Производството може да стартира още през идната година

Предложеното рестартиране на Dong Pao - чийто график, мащаб и степен на задгранична финансова поддръжка не са известни към този момент, идва в миг когато доста страни се тревожат за тяхната накърнимост от спирания на доставките заради задушаващата хватка на Китай върху стратегическите минерали и разногласията му със Съединени американски щати и техните съдружници. Тази година Пекин наложи ограничавания върху износа на метали, употребявани в полупроводниците, което авторитетен китайски политически консултант предизвести, че е " единствено начало ".

Виетнам има вторите по величина залежи на редки земи, съгласно Геоложката работа на Съединени американски щати. Но те останаха значително неизползвани. Инвестициите бяха обезсърчени от ниските цени, които на процедура се дефинират от Китай заради неговия съвсем цялостен монопол на международния пазар. Посещавайки Ханой този месец, с цел да усъвършенства двустранните връзки, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа съглашение за усилване на способността на Виетнам да притегля вложители за своите ресурси от редкоземни метали.

В изявленията за Ройтерс 12 ръководители на промишлеността, вложители, анализатори и задгранични чиновници описаха проекти за Виетнам, в това число вложения, които съгласно тях демонстрират по какъв начин диалозите за понижаване на риска от веригите за доставки, с цел да се понижи зависимостта от Китай, се трансформират в дейности. Някои признаха компликациите при построяването на център за редкоземни детайли, само че споделиха, че тези ходове може да създадат Виетнам жизнерадостен състезател, като в същото време облекчи стратегическите терзания, даже в случай че Китай остане преобладаващ.
 Веригите за доставка на редкоземни метали са в безпорядък. Световният хегемон в добива им към този момент не приветлив на света
Веригите за доставка на редкоземни метали са в безпорядък. Световният хегемон в добива им към този момент не приветлив на света

Нуждата от повече източници на доставки е жизненоважна

Теса Кучер сподели, че инвестицията на Blackstone в плана ще бъде на стойност към 100 милиона $, в случай че завоюва. Тя добави, че компанията беседва с евентуални клиенти, в това число производителите на електрически коли VinFast и Rivian за вероятни контракти с закрепени цени, които ще предпазят доставчиците от съмнения и ще подсигуряват на купувачите сигурна верига за доставки.

Сключването на такива покупко-продажби ще реши трудността, пред което са изправени разработчиците във Виетнам. През последните години японските вложители Toyota Tsusho и Sojitz изоставиха планове в Dong Pao, откакто Китай усили доставките, сваляйки цените.

И въпреки всичко, макар фокуса върху намаляването на риска, не е ясно дали клиентите биха били подготвени да платят награда за Виетнам, сподели Дилън Кели от капиталовата компания Terra Capital, отбелязвайки, че пазарът като цяло е непрогледен.
 Снимка 635172
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР