Виенското колело, монтирано на централния площад от варненска фирма, раздели

...
Виенското колело, монтирано на централния площад от варненска фирма, раздели
Коментари Харесай

Пловдив дава прототипа на виенско колело преди 4 века

Виенското колело, инсталирано на централния площад от варненска компания, раздели пловдивчани в разногласието дали мястото е уместно за сходен жанр уреди. Конструкцията, наречена " Окото на Пловдив " по сходство на колелото в Лондон, се издига съвсем на равнището на 12-етажния някогашен партиен дом. Радетелите на занимания, изключително децата и младежите, чакат с неспокойствие тези дни да видят отвисоко панорамата на града. Противниците се притесняват, че стилният площад се трансформира в панаирджийско място със захарен памук и кебапчета, и припомнят, че реконструкцията на площада дружно с подлеза на ул. " Гладстон " и Римския форум-север коства близо 12 млн. лв.. Някои от плочките към този момент са потрошени от тежестта на камионите.



Виенско колело в центъра на Пловдив обаче не е нещо ново. Напротив - концепцията има дълга традиция. Преди време общественикът Георги Чунчуков, дълготраен учител по математика, предлага атракцион с името „ Окото на Пловдив” да се издигне на Бунарджика. Според него по този начин пред посетителите ще се открива неповторима гледка през Тракийската равнина до Балкана, Родопите и Рила.

Предложението на Георги Чунчуков звучи авангардно, само че е подплатено със солидни исторически причини. Първото виенско колело в света е документирано точно в Пловдив преди 4 века. Снимка на негов първообраз е поместена в октомврийския брой от 1997 година на американското списание „ National Geographic”. В коментар към фотографията е маркирано, че първите сведения за подобен тип въртележки, известни под името Bulgarian Ride, датират от 17 май 1620 година. Тогава на панаир в Пловдив британският странник Питър Мънди вижда атракционното оборудване, непознато в Европа, и го разказва в дневника си. Едва през 1728 година сходна въртележка се появява в Англия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР