Виенският провинциален съд осъди този петък на 15 месеца затвор

...
Виенският провинциален съд осъди този петък на 15 месеца затвор
Коментари Харесай

Бившият вицеканцлер на Австрия получи 15 месеца затвор условно за корупция

Виенският недодялан съд осъди този петък на 15 месеца затвор условно някогашния австрийски вицеканцлер и някогашен началник на дясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Наказанието се постанова за корупция. Обвиняем по същото дело е Валтер Грубмюлер, притежател на частната клиника " Веринг ". Неговата присъда е една година условно.

Обвиненията на прокуратурата за стопански и корупционни закононарушения за са взимане на рушвет и продажност. Предметът на закононарушението са две дарения на Грубмюлер от 2000 и 10 000 евро за федералната организация на Австрийската партия на свободата.

От своя страна Щрахе, който по това време е бил началник на АПС, се е опитал да провокира по парламентарен път смяна във Фонда за финансиране на частните клиники, което да е от изгода на Грубмюлер.

През май 2019 година Щрахе беше съществена фигура във вътрешнополитическия скандал „ Ибисагейт “. Германските издания " Шпигел " и " Зюдойче Цайтунг " разпространиха къс фрагмент от видеоклип от 2017 година с присъединяване на Хайнц-Кристиан Щрахе и неговия асистент Йохан Гуденус. В скрити фрагменти от камерите те разискват с рускоезична жена, представяща се за племенница на съветски олигарх, опцията да ѝ дадат банален достъп до строителни контракти в Австрия в подмяна на финансова поддръжка за Австрийската партия на свободата (АПС) преди парламентарните избори.

Публикуването на видеото докара до оставката на Щрахе от поста водач на АПС и вицеканцлер на Австрия. Неговата партия напусна държавната коалиция с Австрийската национална партия. Кабинетът на министрите, управителен от канцлера Себастиан Курц, беше разхлабен след гласоподаване на избор на съмнение от Народното събрание. Това докара до провеждането на предварителни парламентарни избори в Австрия предишния септември. Разследващата комисия в Ибиса към австрийската прокуратура проверява от края на май 2019 година и се пробва да разпознава създателите и клиентите на скандалния видеоклип.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР