Виена e най-хубавият за живот град в света за трета

...
Виена e най-хубавият за живот град в света за трета
Коментари Харесай

Виена е най-добрият град за живеене в света, София на 103-то място

Виена e най-хубавият за живот град в света за трета поредна година. Българската столица София е на 103-та позиция, откакто се изкачва с 5 позиции нагоре от предходната година.

Това се споделя в годишната ранглиста на списание " Икономист ", съобщи БГНЕС.

Индексът прави оценка изискванията за живот в 173 града в пет категории: непоклатимост, опазване на здравето, просвета и околна среда, обучение и инфраструктура.

Австрийската столица е следвана от датската столица Копенхаген и Цюрих в Швейцария. Мелбърн в Австралия и Калгари в Канада допълват челната петица в световния показател.

" Западна Европа остава най-хубавият за живеене район, само че се следи спад в оценките за непоклатимост на фона на от ден на ден случаи на митинги по разнообразни въпроси " , се споделя в отчета.

Сред проблемите са възхода на извънредно десния екстремизъм, селскостопанската политика на Европейски Съюз и настроенията против мигрантите.

Виена получи цялостен брой точки във връзка с стабилността, опазването на здравето, образованието и инфраструктурата.

Като цяло световните условия за живот са се повишили леко през миналата година, добавя изданието.

Но " подобрението е единствено нищожно, спъвано от геополитически спорове, цивилен безредици и жилищна рецесия в доста от градовете " на фона на инфлацията.

Продължаващото напрежение върху качеството на живот " надали ще намалее в близко бъдеще " , се споделя в отчета.

Класацията на Тел Авив се е намалила повече от всеки различен град - с 20 места до 112-то място.

На 7 октомври бойци на Хамас направиха невиждана офанзива в южната част на Израел, което накара Израел да отвърне на удара с атака в ръководената от Хамас палестинска територия Газа.

Столицата на разкъсваната от война Сирия, Дамаск, още веднъж бе класирана преди всичко измежду градовете с най-лоши условия за живот.

Киев също остана в долната десетка на класацията, защото войната в Украйна продължава след нахлуването на Русия в съседката ѝ през 2022 година

Виена беше най-хубавият град за живеене в света в интервала 2018-20 година и още веднъж от 2022 година насам. 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР