Вие всъщност спряхте гражданската война. С тези думи Владимир Путин

...
Вие всъщност спряхте гражданската война. С тези думи Владимир Путин
Коментари Харесай

Как беше спрян метежът на Пригожин

Вие в действителност спряхте гражданската война. " С тези думи Владимир Путин разказа дейностите на силите за сигурност, с помощта на които бе пресечена опасността от разгарящ се протест. Какви тъкмо ограничения бяха подхванати от държавните органи, с цел да се предотврати заплахата от въоръжения бунт?

Във вторник съветският президент Владимир Путин се обърна военните и правоприлагащите органи, които помогнаха за прекъсването на въоръжения протест. Сред участниците в митинга на Съборния площад на Кремъл участваха повече от 2500 чиновници на Министерството на защитата, “Росгвардия ”, ФСБ, Министерството на вътрешните работи и ФСО.

Президентът акцентира, че военните в сложен за страната миг са застанали на пътя на вълненията, резултатът от които ще бъде безпорядък. „ Вие защитихте конституционния ред, живота, сигурността и свободата на нашите жители, спасихте Родината ни от разтърсвания и в действителност спряхте гражданската война “, сподели президентът.

„ Подразделенията на Министерството на защитата, “Росгвардия ”, чиновниците на Министерство на вътрешните работи и специфичните служби осигуриха надеждната работа на най-важните центрове за ръководство, стратегически, в това число отбранителни, уреди, сигурността на граничните региони, силата на тила на въоръжените ни сили на всички военни формирования, които по това време не престават героично да се бият на фронта. Не се наложи да извеждаме бойни елементи от зоната на СВО “, добави президентът.

Освен това бързата и прецизна работа на силите за сигурност разреши да не се позволен жертви измежду цивилното население, добави президентът. „ Благодаря на вас, на целия персонален състав на въоръжените сили, правоохранителните органи и специфичните служби за тяхната работа, за смелостта и доблестта, за лоялността към народа на Русия “, добави Путин.

По време на срещата президентът предложи да се уважи с минута безмълвие паметта на починалите по време на метежа летци. „ Нашите приятели починаха. Те не трепнаха и с чест извършиха заповедта и дълга си. Моля ви да почетем паметта им с минута безмълвие “, сподели Путин.

На собствен ред началникът на “Росгвардия ” Виктор Золотов изясни относително свободното придвижване на бойците на ЧВК " Вагнер " в съветските райони в първите часове след началото на метежа. Основните сили за противопоставяне на бунтовниците бяха съсредоточени в покрайнините на Москва. „ Ако бяхме разпръснали групата, те просто щяха да преминат като нож през. Юмрукът беше концентриран за отбиване “, сподели Золотов. Според него " вагнеровците " не са могли да завладяват столицата. Разбирането за това пристигна, когато ЧВК доближава региона на Липецк.

Ден преди този момент в малко телевизионно послание Путин сподели, че през цялото време на метежа неотложно са взети всички нужни решения за обезвреждане на опасността, отбрана на конституционния ред, живота и сигурността на жителите. Това „ лиши време “, в това число с цел да могат тези, които са създали неточност, да имат време да „ помислят с главите си “, с цел да могат да осъзнаят, „ че техните дейности са уверено отхвърлени от обществото и какви трагични, разрушителни последствия за Русия, за нашата страна води случката, в което са били завлечени. "

Къде да спрем протеста?

„ Имаше упования самите вагнеровци да разоръжат командването си и да го предадат. Тези упования обаче не се оправдаха. А наличието на Сергей Шойгу в Ростовска област се дължи на съображения за прекъсване на метежа. Но в последна сметка стана ясно: в случай че протестът в Ростовска област беше спрян, това щеше да бъде извънредно рисково за цивилното население “, сподели Павел Данилин, шеф на Центъра за политически разбори и обществени проучвания.

Политологът счита, че съветските спецслужби са знаели авансово за проектите на Пригожин. Както изясни специалистът, има доста близко разстояние от тиловите лагери на ЧВК " Вагнер " до Ростов, бойците могат да бъдат в предградията за час. „ Ако управляващите бяха решили да унищожават метежа на място, щяхме да получим боен конфликт с непредсказуем резултат наоколо до щаба на Южния боен окръг, откъдето се реализира съвсем целият надзор на спецоперацията. Кому е нужно? ”, сподели политологът.

В тази връзка управляващите на страната може да са решили да пропуснат " вагнеровците " през Ростов по няколко аргументи. Първата е запазването на живота на цивилното население. Второто е да се даде време на " вагнеровците " да осъзнаят " в какво са се забъркали ". И третото е да не се пречи на командването и ръководството в зоната на СВО, изключително при опитите на Въоръжените сили на Украйна да преминат в контранастъпление.

„ Освен това, по пътя към Ростов Пригожин нямаше потребност да споделя на бойците какво ще вършат. Обикновените бойци на този стадий следваха заповедите му и не разбираха, че правят изменничество. Ако бяха почнали да стрелят по тях, можеше да има ответна реакция. Нещо повече, той дълго време ги електрифицира, с цел да се изправят против армията “, добави Данилин.

На собствен ред подполковникът от запаса на Министерство на вътрешните работи Олег Иванников означи, че с началото на протеста органите на реда в други райони е трябвало да вкарат проекта “Вулкан ”, съгласно който всички чиновници на реда би трябвало да дойдат в своите елементи, получат служебно огнестрелно оръжие, затворят прозорците на етажите и да оборудват огневи точки.

„ Това се прави, с цел да не бъдат завладяни оръжейните пространства на органите на вътрешните работи. След това се образува действен щаб или антитерористична комисия към губернатора на всяка област. При нужда се блокират пътища и се подхваща целият набор от антитерористични ограничения, ориентирани към обезпечаване на публичната сигурност. Видяхме доста от това “, уточни Иванников.

След като водачите бяха свалени, обстановката доближи ново равнище, залозите се усилиха - първата колона до 2500 души остана лоялна към Пригожин, а останалите две " се разпръснаха по пътя ". В самия Ростов се намираше единствено персоналната защита на Пригожин, състояща се от 1500 души. Те не са били предизвикани към конфликти, счита Данилин.

Река Ока като защитна линия

„ Специалните сили “Ахмат ” бяха наоколо, само че никой не ги принуждаваше да се сблъскват с “Вагнер ”, тъй като никой не се нуждаеше от тази кръв. Водеха се непрекъснати договаряния, изключително сега, в който стана ясно, че " вагнеровците " вървят по-бавно от предстоящото. Бяха на към 370-390 километра от столицата, просто стопираха в региона на Липецк, знаейки, че на завоя на река Ока към този момент е проведена отбранителна линия ”, сподели Данилин.

Според него " вагнеровците " на практика не са имали тежка техника, единствено няколко единици танкове, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и системи за Противовъздушна отбрана, които не биха избавили от удари на стратегическата авиация. „ Стана ясно, че те ще бъдат унищожени по принцип на Ока. Но те не желаеха да се самоунищожават и стопираха, знаейки, че се водят договаряния “, изясни събеседникът.

Иванников прибавя, че московският гарнизон постоянно е бил мощен и може да отблъсне всяка сходна офанзива. Но той е сигурен, че „ вагнеровците “ нямаше да стигнат до Москва, тъй като нямаше да съумеят да преминат Ока, а в региона на Серпухов и Коломна, явно, ги е очаквал оня „ пестник “, за който приказва Золотов.

„ Вагнеровците нямаха ресурсите да стигнат до Московска област. Движението на огромни групи е обвързвано със комплицирани механически провокации. Необходима е логистика, в това число гориво. Такива дистанции могат да бъдат преодолени единствено посредством дълготрайна подготовка и развиване на всички логистични направления. Дори Михаил Мезенцев (бивш заместник-министър на защитата на Русия по логистиката, който преди този момент се причисли към ЧВК “Вагнер ”) с неговите познания, само че без механически благоприятни условия, не би могъл да извърши тази интервенция “, сподели Иванников.

Така съгласно специалистите, в интерес на потушаването на метежа във версията, която е известна на всички, са играли няколко фактора по едно и също време. Първият е силата. Служителите на реда и армията умело са се разпореждали с наличните запаси, съсредоточавайки главните сили в сходство с ландшафта на региона.

Освен това е нямало подозрение по отношение на решимостта на силите за сигурност да работят допустимо най-сурово. Това беше разбрано от мнозина - от самите метежници до външните наблюдаващи.

И тук влиза в действие вторият фактор – дипломатическият. Тъй като президентът на Русия е най-заинтересован от това цивилните да не страдат от метежа и че военните, които до през вчерашния ден стояха един до друг, не трябваше да стрелят един против различен, той даде опция на договарящите да потвърдят себе си, в това число на президента на Беларус Александър Лукашенко. В резултат на това с персоналното ходатайство на белоруския президент беше допустимо да се реализиран съглашения с Пригожин.

В резултат на това, с помощта на комбинацията от силови и дипломатически фактори, беше допустимо да се откри допустим излаз от актуалната обстановка и най-важното - да се избегне хаосът на гражданската война.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР