Видяхме тероризъм в най-подлия му вид. Основна цел на тези

...
Видяхме тероризъм в най-подлия му вид. Основна цел на тези
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Видяхме тероризъм в най-подлия му вид

„ Видяхме тероризъм в най-подлия му тип. Основна цел на тези офанзиви се оказаха цивилни жители. Това принуждение по никакъв метод не може да бъде целесъобразно, би трябвало да бъде наказано ”. Това разяснява в предаването „ Денят онлайн с Наделина Анева ” някогашният министър на защитата Ангел Найденов. 

Връзката на протичащото се с войната в Украйна, той счита, че може да се откри най-малкото в това, че лишава част от вниманието на интернационалната общественост, като ще отнеме и известна част от ресурсите, с оглед пренасочването им като помощ на Израел. 

Найденов изясни, че една от тематиките на договаряния сред Израел и Украйна до момента е била готовността Израел да даде цялата система „ Железен купол ” за отбрана на Украйна. Сега е обаче това по-скоро няма да се случи, с оглед потребностите на израелската противовъздушна защита.

„ На процедура видяхме невиждана по своите мащаби военна интервенция, както я назовава военният пълководец на „ Хамас ”. Практически това е война. Подготовката, планирането, провеждането на тези бойни дейности принудиха Израел да разгласи положение на война. Това не се е случвало от 50 години насам ”, сподели Найденов. 

„ Жертвите на това нахлуване са към този момент хиляди и от двете страни. Това би трябвало да бъде писано на сметката на „ Хамас ”. Няколко десетки са отвлечените цивилни от израелска територия – главно дами, деца, възрастни хора, има и военнослужещи. Ползват се като заложници, евентуално с очакване на сухопътната интервенция на израелската войска ”, изясни той.

Найденов разяснява още, че нападението на „ Хамас ” се оказва изцяло ненадейно и изненадващо за израелските служби за сигурност, които са измежду най-хубавите в света, както и за израелската войска. Оценката за какво това е по този начин ще бъде дадена в околните дни, счита още Ангел Найденов.

„ Факт е, че това е величествен неуспех, сериозен, страховит удар по имиджа на разследващите служби и като цяло по имиджа на Израел ”, сподели Найденов. По думите му каквито и да са качествата и потенциалът на системата „ Железен купол ” при 5000 ракети явно, че ще има и проваляне на територията на Израел.

Едно от най-големите провокации в този момент е отвличането на цивилни жители и държането им като заложници, разяснява още той.

„ Освен това предизвикателство, има и няколко други задания пред политическото управление и пред армията на Израел, свързани с предстоящата сухопътна интервенция и надлежно с въздушните удари. Това несъмнено са задания, свързани с обезвреждане на палестинските бойни групи. Това са задания, свързани с очистване на военния капацитет на „ Хамас ”. И не на последно място, това са задания, които са свързани с недопускане на това насилието да обхване други територии – Западния бряг и Ливан. Включително и да не допусне удари от „ Хизбула ”, нещо, което се случи в границите на вчерашния ден и провокира ответната реакция на Израел ”, изясни Найденов.

Той отхвърли обвиняванията на Кремъл, че оръжията, изпратени на Украйна, са препродадени. „ Този вид обикновени опорки са от началото ”, сподели Найденов.

Той счита, че нападението е подготвяно със седмици. „ Появи се към този момент информация за присъединяване на офицери от иранската революционна армия в планирането и в подготовката на това нахлуване и то от месец август насам ”, сподели Найденов.

Относно Проекта за нова отбранителна тактика на България, Найденов сподели, че това е един от най-важните стратегически документи на страната, който дефинира целите на политиката за национална сигурност и надлежно отбраната на националните ползи.

„ Дефинира задачите на отбранителната политика, която България би трябвало да осъществя и надлежно пътищата за реализиране на тези цели. Описва нужните отбранителни качества, дефинира задания, задачи на въоръжените сили и дефинира ресурсите за развиването на въоръжените сили.
Очевидно по този план са работили много от специалистите. Той има един много добър и подготвен тип за предложение и за приемане в Министерски съвет. На мен ми се желае това да бъде документ, който да бъде обсъждан и в Народното събрание ”, сподели Найденов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР