Видрово Гонче е типично английска ловна порода, създадена с цел

...
Видрово Гонче е типично английска ловна порода, създадена с цел
Коментари Харесай

Видрово Гонче

Видрово Гонче е типично британска ловна порода, основана за гонене на дивеча освен по суша, само че и във вода. Видрово Гонче е освен съвършен асистент в лова, само че също по този начин и правилен другар, който е желан домакински любим.

История на Видрово Гонче

Видрово Гонче, известно и като Отърхаунд, е порода, която е директен правоприемник на кучетата от породата Блъдхаунд, известни с невероятното си подушване. Видрово Гонче, от своя страна, е една от породите, употребявани за основаването на Ерделтериер, за което свидетелства присъщата му четина и формата на тялото. Историята на Отърхаунд стартира през ХII век, когато британски ловци опитват с кръстоски на разнообразни породи ловни кучета за основаване на гонче, което да е еднообразно положително в преследването на дивеча по суша и по вода.

Точно по тази причина британското название на породата - Отърхаунд - се превежда като Видрово Гонче. По времето, по което се основава породата, в Англия има несъразмерна популация на видри, което съществено пречи на риболова. Затова британските ловци вземат решение да вземат ограничения и основават новата порода, която да помогне в понижението на популацията на видрите.

В основаването на новата порода са взели участие кучета от породите Грифон и Блъдхаунд, както и от разнообразни по генезис водни Шпаньоли, а също по този начин изчезналата от дълго време порода - твърдокосмест британски териер. Новосъздадената порода Видрово Гонче незабавно била употребена за лов на видри и на разнообразни други животни и за нула време си извоювала славата на съвършен асистент на ловците.

Стандарт на Видрово Гонче

Мъжките представители на породата Видрово Гонче доближават до 69 сантиметра и тежат до 50 кг, женските са високи до 61 сантиметра и тежат до 41 кг. Видрово Гонче е едро животно с доста добре развита мускулатура. Главата на Видрово Гонче е много едра, с дълга гъста четина. Ушите са клепнали, муцуната е издължена и с черен нос.

Козината на главата на Видрово Гонче е по този начин ситуирана, че закрива очите му, само че тя не би трябвало да се подстригва, защото това може да повреди зрението на кучето. Тялото на Видрово Гонче е издължено, с добре развъртян гръден панер и спретнат стомах. То е покрито с гъста четина, която е водоустойчива. Опашката на Видрово Гонче е дълга и покрита с гъста дълга четина. То нормално я носи отпусната или изправена нагоре, без да я завива над гърба.

Грижи за Видрово Гонче

 Видрово Гонче

Видрово Гонче ще се усеща съвършено, в случай че живее в къща с двор, с цел да може по цели дни да тича. Не е добра концепция да къпете повече от два пъти в годината Видрово Гонче, тъй като ще увредите водоустойчивия пласт на козината му. Тя би трябвало да се разресва един-два пъти в седмицата, с цел да наподобява постоянно съвършена.

Ушите и очите на Видрово Гонче постоянно би трябвало да се ревизират за инфекции. Ако Видрово Гонче живее в апартамент, то би трябвало да се извежда на дълги разходки и един или два пъти седмично да има опция да потича на воля. Видрово Гонче ще се радва да ви следва на всички места - без значение дали се разхождате, тичате за здраве или пътувате надалеч от вкъщи си.

Обучение на Видрово Гонче

Видрово Гонче елементарно се научава да извършва команди, изключително в случай че образованието наподобява на игра, обвързвана с лова. Видрово Гонче доста бързо схваща командите, които би трябвало да извършва, и на драго сърце го прави, с цел да зарадва стопанина си. Не е добре да наказвате Видрово Гонче, в случай че не извърши дадена команда, тъй като тези кучета са постоянно подготвени да създадат всичко, с цел да ви угодят, и отводът може да се дължи на някакъв дискомфорт.

Хранене на Видрово Гонче

Видрово Гонче не е от кучетата, които имат искания във връзка с храната. Можете да храните кучето от породата Видрово Гонче с натурални артикули или със профилирани консерви или гранули за кучета с високо качество, с цел да обезпечават нужните субстанции на животното за поддържане на добра четина и мускулатура. Ако решите да храните Видрово Гонче с натурални артикули, добре е да обогатявате постоянно менюто му с нужните за здравето му витамини и минерали, защото то мъчно ще си ги набави в нужните му количества единствено от питателните артикули.

Видрово Гонче на драго сърце ще хапва дивеч, агнешко, телешко, пилешко, пуешко и заешко месо, както и техните субпродукти, минали през термична обработка. Може да допълвате менюто на Видрово Гонче с кисело мляко и нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз, сварена елда, попарени овесени ядки, разнообразни типове зеленчуци и плодове. Не е добре да давате на кучетата от тази порода тръбни кокали, сурова риба и сурово месо, сурови яйца, прясно мляко, пържена и мазна храна, прекомерно солена и пикантна храна, прекомерно студена и прекомерно гореща храна.

Заболявания на Видрово Гонче

Видрово Гонче е здрава порода, само че може да страда от болести на очите, ушите, тазобедрена дисплазия и стомашни проблеми. Възможно е Видрово Гонче да има проблеми със ставите, както и някои кожни проблеми. Видрово Гонче е склонно да преяжда, по тази причина би трябвало да се внимава какво му се дава, защото кучетата от тази порода са доста лакоми и бързо качват непотребни килограми.

Любопитни обстоятелства за Видрово Гонче

Благодарение на специфичните плавателни ципи, които има сред пръстите си, Видрово Гонче може да плува по няколко часа без спиране. След 1978 година, когато в Англия бил публично неразрешен ловът на видри, Видрово Гонче се употребява най-вече за лов на сухоземни животни.

Видрово Гонче мъчно ще се схваща с котки, само че и това е допустимо, в случай че те са се озовали в дома на стопанина му доста преди него и то израсне с тях. Видрово Гонче е обществено куче и елементарно се сприятелява с представители на други породи.

Недостатъци на Видрово Гонче

Ако разхождате Видрово Гонче без мотив, то може да се опита да преследва котка или друга дребна животинка, която ще намерения за плячка, и да се изгуби. Видрово Гонче обича разходките и в случай че се отглежда в апартамент и не се извежда задоволително постоянно и за по няколко часа всеки ден, то може да се опита да скочи от прозореца или терасата - в Англия са разказани няколко такива случаи, а това може да приключи зле за кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР