Видове риби в са пред изчезване, защото броят им драстично

...
Видове риби в са пред изчезване, защото броят им драстично
Коментари Харесай

Учени: Някои видове риба в Черно море са на изчезване

Видове риби в са пред изгубване, тъй като броят им фрапантно е намалял. Такива са акулата и есетрата. В момента запасите им са сериозни, сигнализира пред „ “ доцент Виолин Райков от Института по океанология към Българска академия на науките. Причините за това са сложни - намаляването на биоразнообразието, както и огромният улов. Реална статистика обаче няма и специалистите не могат да дадат отговор на въпроса с какъв брой е спадът. В същото време се оказва, че единствено у нас се лови целево акула.

В нито една друга страна, на чиято територия е Черно море, не отчитала подобен лов на риба. „ Имаме данни единствено от нашия лов на риба, сътрудниците от другите страни не оповестяват такива и няма по какъв начин да създадем съпоставяне. Като взема поради 2006-2007 година по отношение на 2017-2019 обаче, има фрапантно понижаване. Това е показателно. Преди имаше акули съвсем във всеки трал, а в този момент съвсем няма. По това може да се съди. Иначе целеустремено проучване няма “, сподели Райков. Той изясни, че също по този начин причина в нашите води е и ниската им соленост.
 Опитните риболовци прибавят тези храни към стръвта и в никакъв случай не съжаляват Опитните риболовци прибавят тези храни към стръвта и в никакъв случай не съжаляват
Oпитните риболовци разчитат на някои трикове, които в никакъв случай не ги оставят без улов. Те прибавят към стръвта избрани храни и рибите не я...

„ Акулите имат несъвършена пикочо-полова система. Те са доста антични, съществували са милиони години, преди да има костни риби. Затова и образуването на урината при тях е първично. Акулата напълно зависи от солеността на водната среда, в която живее. Ако да вземем за пример е обитавала водите на Средиземно море, където солеността е към 36 промила, а внезапно попадне в Черноморието, където е 15-17 промила, а някъде даже до 5-6 промила, тя няма по какъв начин да оцелее. В такива случаи не може да създава урина и незабавно ще загине “, изясни ученият. Той подсети, че единственият тип, който се е приспособил у нас, е черноморската акула. Може от време на време да попадат други типове в нашето море, само че това били откъслечни появявания и не ставало дума за миграция. Причината - нямало по какъв начин да оцелеят у нас.

Той посочи, че акулите си сътрудничат единствено в лова, другояче са единаци. „ Но тук приказваме за тези в международния океан, където има доста типове, у нас, както споделих, е единствено един. Например бялата акула е единак. Събират се единствено когато се развъждат. Тогава са доста женски и една мъжка акула и са обект на лов на риба “, сподели още специалистът. Причината за изгубването на есетрата пък е несъразмерният улов поради черния хайвер. „ Една част от живота си есетрата прекарва в Дунав, а друга - във водите на Черно море, с цел да се хранят. Няма точни данни, само че е намаляла фрапантно. Калканът също понижава “, изясни още Райков. Той посочи, че в случай че се наруши екологичното равновесие, запасите спадат доста. Трябвало да се има поради обаче, че човешката активност въздейства доста повече от измененията в самото биоразнообразие. Междувременно следва изследване на разнообразието в Черно море, корабите към този момент са готови за новата експедиция. Резултатите ще станат ясни към края на юли.

Корабите за индустриален лов на риба на север от Варна въпреки всичко се радват на добър улов на барбуня, стартира да се появява сафрид, а морето завря от чернокоп. Във водата има доста дребни риби, което е причина за добър улов на лефер наесен. Наименованието на този тип морски деликатес се дефинира въз основата на размера. Рибите към 200 г се назовават чернокоп, от 200 г до кг и половина - лефер, а най-големите са гофан. Чернокопът е една от най-ценените риби както за състезателен, по този начин и за индустриален лов на риба. Той има невероятни вкусови качества, което го прави една от най-скъпите риби.

Цената на чернокопа е от 15 до 18 лева за кг според от размера му, а на лефера - 30 лв.. Сафридът се продава в рибните магазини по 8 - 10 лв.. Единствената риба по нашето Черноморие, която главно отпътува за експорт, е барбуната. Вкусовите качества на тази риба не са приети от българина, който не я харесва и не я употребява. За сметка на това пък гърците заплащат четири пъти повече за кг барбуна, по тази причина риболовците ни главно пласират улова си в Гърция.
 Ето по какъв начин да изпържим съвършената риба у дома Ето по какъв начин да изпържим съвършената риба у дома
Каква по-хубава вечеря от чудесна, пържена риба със свежа салата в профил, като летния сезон ни предлага толкоз разнородни и пресни...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР