Видно е, че бивши и настоящи партньори на “Продължаваме промяната“

...
Видно е, че бивши и настоящи партньори на “Продължаваме промяната“
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Няма да позволим на правителството да харчи средства от Сребърния фонд

„ Видно е, че някогашни и сегашни сътрудници на “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “ се надпреварвате кой повече да подлага на критика финансовия министър, в това число сега вашия. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите за удължителния закон на държавния бюджет, оповестиха от пресцентъра на партията.

 

От парламентарната естрада тя напомни, че бюджетът, който се удължава, бе подсилен от цялата пленарна зала и посочи: „ Така че все едно критикувате себе си. Нещо повече, към оня бюджет вие направихте спомагателни оферти за разноски, които си ги приехте “, сподели още тя.

 

Нинова изясни, че удължението, което през днешния ден се приема, ще важи до 31 юли 2023 година „ Министърът на финансите през вчерашния ден пое ангажимент, че до тази дата към този момент ще имаме постоянен бюджет за 2023 година Затова имам въпрос към господин Василев: “Възнамерявате ли в постоянния бюджет да преповторите тези политики, които са заложени тук? “, попита тя и посочи: „ Тоест възнамерявате ли да позволите да се употребяват средствата от Сребърния фонд и другите фондове от запаса за покриване на разноски? “

 

Лидерът на Българска социалистическа партия бе безапелационна, социалистите няма да разрешат да бъдат харчени средствата от Сребърния фонд.

 

По думите ѝ в удължителния закон има два въпроса, в центъра на които стои Българска социалистическа партия от години: „ Ние държим на тях кардинално и поредно. Първият е Сребърният фонд, основан от Българска социалистическа партия, който цели гарантиране на пенсионната система. В него сега има 3.7-3.8 милиарда Държим тези средства да останат целеви и да се употребяват единствено за гарантиране резистентност на пенсионната система “, изясни тя и напомни по какъв начин Симеон Дянков на времето посегна на парите на Здравната каса, вкара ги в общия бюджет, изразходиха ги и до ден сегашен не са върнати.

 

Нинова попита още финансовия министър от кое място ще се върнат тези средства, в случай че си разрешат да ги изхарчат. „ В закона и в изявленията на служебния министър на финансите проличава, че тези средства могат да сe попълнят единствено от остатък в бюджета, а вие не предвиждате подобен нито за тази, нито за идната, нито за по-следващата година.

 

Следователно вземете ли ги, няма да ги забележим повече – нито българските жители, нито българските пенсионери. Няма да позволим това да стане “, безапелационен е ръководителят на Българска социалистическа партия.

 

От парламентарната естрада Нинова изложи и втория основен въпрос за социалистите: „ Отново с помощта на Българска социалистическа партия, с поддръжка на залата, предходната година приехме, че учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас ще получат еднократна помощ такава, каквато имат другите. Сегашната еднократна помощ е 300 лв.. В този удължителен закон се предлага помощта да бъде определяна от Министерски съвет. Отсега ви заявяваме, че сред двете четения ще създадем предложение тази помощ да е не по-малко от 300 лева “, сподели още тя.

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg