Видни представители на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел вчера

...
Видни представители на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел вчера
Коментари Харесай

Германски консерватори отхвърлиха идеята на социалдемократите за "Съединени европейски щати"

Видни представители на консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел през вчерашния ден отхвърлиха концепцията за "Съединени европейски щати ", препоръчана от социалдемократите, с които се надяват да сформират ръководеща коалиция, съобщи Ройтерс.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц съобщи тази седмица, че партията, която означи най-лошия си избирателен резултат през септември, ще завоюва поддръжка единствено посредством лансиране на ясна визия за Европа, и прикани за основаване на Съединени европейски щати до 2025 година

Разговорите за опазване на обединението сред консерватори и социалдемократи, която ръководи Германия от 2013 година, ще стартират в сряда, само че сред двете партии има различие по тематиката за Европа, която евентуално ще играе основен роля в полемиката, отбелязва Ройтерс.

Проучване на Емнид за в. "Билд " откри, че по-малко от една трета от германците (30 процента) поддържат концепцията на Шулц, до момента в който съвсем половината (48 процента) я отхвърлят. Лидерът на парламентарната група на ХДС в Бундестага Фолкер Каудер съобщи за "Тагесшпигел ", че да се укрепва Европа е належащо, само че също толкоз значимо е да се признае, че "в момента хората копнеят за сигурността, която имат вяра, че могат да намерят единствено в националните страни ". Началникът на кабинета на Меркел Петер Алтмайер съобщи пред "Райнише пост ", че предлагането на Шулц го е изненадало.

Според него в този момент би било по-добре политиците да се заемат с съответни проблеми в Европа, като безработица, отбрана на външните граници и съгласуване на икономическа политика. "Дискусията дали Европа да бъде федерална страна, конфедерация или Съединени щати, е за учените и публицистите, не за немската външна политика ", сподели той.

Маркус Зьодер от ХСС също отхвърли концепцията, като съобщи за "Велт ам зонтаг ", че партията му не желае Гремания да стане "административна единица " на Европейскта комисия в "Европейска свръхдържава ". Социалдемократическата партия обаче отбрани концепцията. По думите на външния министър Зигмар Габриел по радио "Дойчландфунк ", тя би подсигурила, че гласът на Европа ще се чува на международната сцена, където нараства въздействието на Азия, Латинска Америка и Африка.

Социалдемократите упорстват, че изходът от договарянията с консерваторите надалеч не е предизвесетн, само че Шулц сподели през вчерашния ден, че в случай че имат късмет да предотвратят бедността на старите хора, да подобрят грижите за децата и обезпечат налични жилища, те не трябва да пропущат опцията. Другите варианти са държавно управление на малцинството на Меркел или нови избори.

СПД не изключва нито една от тези възмоности и новоизбраният общоприет секретар Ларс Клингбайл съобщи пред "Билд ", че неотложно стартира подготовка за евентуалниа предизборна акция. По думите на Каудер консерваторите ще влязат в договарянията подготвени за компромис, само че партията има някои "аблослютно основни претенции ", като таван за миграцията и анулация на правото за събиране на фамилиите за някои претенденти за леговище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР