Видин. Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото

...
Видин. Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото
Коментари Харесай

Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души

Видин. Видинският областен съд оправда и четиримата обвинени по делото за гърмежа в цех „ Миджур “, при който починаха 15 души. Днес бе прочетена от съдията по делото Владимир Стоянов присъдата на обвинените Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия към Министерство на стопанската система, Божидар Василев, някогашен шеф на отдел в Главна дирекция „ Охранителна полиция “ към Министерство на вътрешните работи, Палма Иванова, отговаряща за сигурността на труда в цех „ Миждур “ и притежателят Валери Митков. Те бяха оправдани по всички повдигнати обвинявания. Съдията по делото Владимир Стоянов в продължение на 2 часа чете присъдата. След това при затворени порти бе постановена мярка „ подписка “ и за четиримата обвинени. Те не могат да напущат страната до окончателното привършване на делото. Мирослав Костов, прокурор по делото съобщи, че в 15-дневен период ще апелират присъдата пред Софийския апелативен съд. " По някои от повдигнатите обвинявания на 4-мата обвинявания се надявах да има неоправдателни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този тип “, съобщи Мирослав Костов. " Част от подсъдимите нямат връзка с гърмежа и със починалите хора, а по делото още в досъдебното произвеждане не е изяснена повода за гърмежа ", сподели юрист Стефанова, бранител на обвинения Валери Митков, който е притежател на АД „ Видекс “, стопанисвало завода в Горни Лом. Самият притежател, чийто наследник също умира при този гърмеж, съобщи след прочитане на присъдата, че има външна интервенция за този гърмеж. Той уточни, че няма други доказателства, че гърмежът е станал по различен метод и това се е потвърдило в процеса на правосъдното дирене. „ Грешката е в това, че прокуратурата насочи напъните си да упрекна хора, които нямат нищо общо със случилия се драматичен случай. Причината за повредата би трябвало да се търси другаде – това е външна интервенция “, съобщи Валери Митков. Той добави, че софтуерният развой не разрешава при неточност на един или няколко чиновници при една или няколко противопехотни мини да докара до трагичния случай, който е станал в цех „ Миджур “. „ Това се потвърждава както с теоретични калкулации, по този начин и от извършените полигонни опити, които потвърдиха, че една или няколко мини не могат да бъдат причина за този драматичен случай ", уточни Митков. Според него това се открива и от експертизата по делото. Адвокатът на Валери Митков Златка Стефанова съобщи, че по делото, още в досъдебното произвеждане не е изяснена повода за гърмежа и присъдата подхожда на това, което бе открито по делото.
По делото за гърмежа в цех „ Миджур “ са разпитани близо 200 очевидци, 50 са движимостите лица, по делото са конституирани близо 50 родственици на починалите, а самото дело е 180 тома. Две години след гърмежа в Горни Лом делото влезе във Видинския областен съд при започване на 2017 година Делото се гледа по общия ред при закрити врата поради държавна загадка в материалите по него. Адвокати, представляващи фамилиите на починалите при гърмежа, обявиха, че ще апелират присъдата.
Радио „ Фокус “ напомня: На 1 октомври 2014 година при утилизация на противопехотни мини и последвал гърмеж в цех „ Миджур “ в с.Горни Лом починаха 15 души – 13 мъже и две дами, измежду които и сина на притежателя на завода. 11 от починалите са служащи, които са били на смена, 3-ма – от управлението на акционерното сдружение. При гърмежа пострадаха и 2 дами, които бяха настанени в болница без заплаха за живота. Завод „ Миджур “ през 2014 година е благосъстоятелност на компания „ Видекс “ АД и е за произвеждане на взривни субстанции за цивилен цели и утилизация на муниции.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР