Видимо разминаване има между оценките по области и националната средна

...
Видимо разминаване има между оценките по области и националната средна
Коментари Харесай

Икономисти се питат как МОН сметна успеха на матурите

Видимо разминаване има сред оценките по области и националната междинна стойност от матурите по Български език и литература, пресмятат икономисти от Института за пазарна стопанска система.

Те дефинират като обнадеждаващи първите резултати, оповестени от МОН след тазгодишните зрелостни изпити - оповестената междинна за страната оценка Добър (4,24).
За съпоставяне, през 2017 година междинната оценката беше Добър (4,22). Намалял е и броя на учениците, които не са издържали изпита при първото си явяване. При по-подробно вглеждане в резултатите се виждат други трендове.

В нито една от областите тазгодишните оценки не се покачват спрямо миналогодишните. Въпреки това от Министерството на образованието и науката настояват, че междинната за страната оценка се е повишила с към 10 стотни. Според икономистите, това е статистически невероятно.

Според тях тазгодишният метод на пресмятане на междинната оценка е друг. " През 2017 година като междинна за страната оценка беше показана просто аритметичната междинна стойност от резултатите на областите, без да се регистрира неравният брой възпитаници в тях.

Според специалистите на ИПИ не е ясно по какъв начин е получена междинната оценка от 4,24 на матурата по БЕЛ. Ако беше прибавен миналогодишният метод, то тя би следвало да е 3,95 с помощта на внезапния спад в някои области. Според икономистите, действителната междинна за страната оценка е междинната оценка на областите, претеглена по отношение на броя явили се възпитаници в тях. Тя е Добър 4,06 съгласно изчисленията на ИПИ, което е 20 стотни под междинната оценка на МОН.

Това бележи най-слабият резултат от началото на осъществяване на зрелостните изпити насам, обобщават икономистите като допълват, че може да има още едно пресмятане на междинната оценка за страната от матурите. Това е допустимо откакто бъдат оповестени отворените данни за резултатите от зрелостните изпити на равнище учебно заведение.

Неравенствата в качеството на учебното обучение стават забележими. " По-бързият спад на резултатите в областите с обичайно по-слаби достижения приказва за тяхното задълбочаване. Добра вест е спадът на каузи на слабите оценки, само че към този момент е рано да се приказва за дълготрайна наклонност ", обобщават от ИПИ.
Според икономистите, остава открит въпросът с изчисляването на междинната за страната оценка от страна на МОН, както и опасенията, че не се употребяват верните за подобен вид пресмятане формули (било то съзнателно или не).

Изпитът по български език и литература е полаган от всички зрелостници и предлага сравнима оценка на тазгодишните им достижения. Децата в няколко области имат доста по-високи резултати - София-столица, Пловдив, Варна и Смолян. Въпреки това няма област, в която междинната оценка да се усъвършенства тази година.

" Спрямо 2017 г, минимум спадат резултатите в Бургас - с 4 стотни, и в Габрово - с 5 стотни. От другата страна застават Ямбол и Шумен, където междинната оценка е спаднала с цели 32 стотни, както и Софийска област, където спадът е с 31 стотни. Ако продължи наклонността, която се следи през последните няколко години, най-малко две области - Ямбол и Кърджали, са застрашени следващата година да имат междинен триумф " Среден " вместо " Добър ", защото оценката им ще падне под 3,50 ", предвиждат от ИПИ.

Според данните на МОН в областите Ямбол и Кърджали има над 15% скъсани деца на матура. В областите Плевен и Силистра неиздържалите са малко над 10%, допълват от ИПИ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР