Видеозапис на „отвратителното“ туристическо поведение на връх Еверест предизвиква възмущение: „Надявам се, че можем да се обединим, за да променим начините си“

...
Запалените туристи мечтаят да изкачат връх Еверест. Но един видеоклип,
Коментари Харесай

Запалените туристи мечтаят да изкачат връх Еверест. Но един видеоклип, който наскоро се появи в Reddit, предизвиква по-голям разговор за човешкото въздействие върху най-високата планина в света.

Видеото показва голямо количество боклук, разпръснат около палатки и туристи на връх Еверест с заглавие „Най-високото сметище в света (връх Еверест).“

Отпадъкът включва изхвърлени контейнери за кислород, контейнери за храна, изоставени палатки и дори човешки изпражнения. Котилото е най-лошо във височинните лагери, където туристите трябва да останат със седмици, за да могат телата им да се приспособят към променящата се среда. По време на всеки лагерен период един турист може да генерира повече от 18 килограма боклук – повечето от които остават в планината.

Оставяйки този боклук зад себе си, туристите също залагат на здравето на местните общности в риск. Тъй като тоалетните свършват в базовия лагер, туристите трябва да се облекчат в планината. Екскрементите могат да се отмият във водосбора на планината, което представлява значителен риск за здравето на хилядите хора, които разчитат на тях за питейна вода, като ги излагат на болести, предавани по вода, като холера и хепатит А.

Затоплящият се климат и топенето снегът се очаква да разкрие повече от боклука, оставен от туристите през последните няколко години, и да увеличи потока от замърсена вода надолу по планината.

Около 6000 души са изкачили връх Еверест, като броят на върховете нараства годишно, тъй като все повече компании предлагат екскурзии с водач нагоре по планината. За съжаление нарастването на популярността причини последващи екологични щети на планината и нейните лагери.

За да се бори с боклука, непалското правителство изисква депозит от $4000 за всеки турист, за да покрие разходите за почистване. Тази сума е сравнително тривиална, като се има предвид, че хората ще платят от $50 000 до $160 000 само за изкачване на планината.

Няколко Redditors публикуваха своите мисли за видеото, спекулирайки какво може да се направи, за да се помогне за отстраняването на проблема с боклука в планината.

„Претеглете всеки турист и екипировка при [изкачване] и таксувайте $5000 депозит. Изискване теглото за връщане да бъде с 10% по-голямо тегло от теглото [изкачване] или депозит за неустойка. Огромна глоба, ако бъде хванат в измама с камъни или каквото и да било. Накарайте ги да го изчистят“, предложи един коментатор.

Друг написа: „Те трябва да принудят туристите да свалят повече, отколкото са поели през следващото десетилетие.“

„Това е отвратително !“ каза трети. „Нашето крещящо пренебрежение към природата говори много... Надявам се, че можем да се обединим, за да променим нашите начини.“

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за готини новини и готини съвети, които улесняват да си помогнете сами, докато помагате на планетата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР