Видеото е заснето в неделя следобяд. Детето е на около

...
Видеото е заснето в неделя следобяд. Детето е на около
Коментари Харесай

Глоба до 15 хил. лева грози работодателя, допуснал дете да реди павета в София


Видеото е снимано в неделя следобед. Детето е на към 10 години и хората недоумяват по какъв начин е позволено то да работи на улицата с часове при жегата, която стига до 35 градуса на сянка.

" Инспекцията се самосезира незабавно след излъчването на репортажа по бТВ, като още сутринта бяха изпратени на място два екипа. В рамките на вчерашния ден не беше открито лицето, както и чакахме, поради медийното отразяване, само че инспекциите не престават ", сподели Ваня Джупанова, основен специалист към изпълнителната организация " Главна ревизия по труда ".

" Разговорите ще не престават и през идващите дни за определяне на нарушаванията и случая ", добави тя.

" Работодателят носи цялата отговорност за лицата, които поставят труд на територията на даден обект. Санкциите могат да бъдат от 1500 лева до 15 хиляди лв.. За всяка открито малолетно лице, което поставя труд без позволение на Инспекцията по труда, сезираме и прокуратурата за започване на наказателно произвеждане ", акцентира Джупанова пред

За седемте месеца на 2023 година са подадени 20 сигнала към прокуратурата за сходни нарушавания.

" Най-често случаите са от секторите хотелиерство, ресторантьорство, търговия. В множеството случаи откритите условия на труд не дават отговор на условията за наемане на малолетно лице. Работодателят наложително би трябвало да има позволение от Инспекцията по труда. За да бъдат предпазени правата на малолетните лице, те би трябвало да имат наложителен писмен контракт, който работодателят дава, дружно с копие на уведомлението за неговата регистрация в Национална агенция за приходите и длъжностна характерност ", сподели още тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР