Видеоплатформата TikTok е премахнала ключов инструмент, който позволяваше на учени

...
Видеоплатформата TikTok е премахнала ключов инструмент, който позволяваше на учени
Коментари Харесай

TikTok блокира инструмент, който разкрива влиянието на китайските комунисти на платформата

Видеоплатформата TikTok е премахнала основен инструмент, който позволяваше на учени да изследват в елементи известността на съответни хаштагове в обществената мрежа, заяви " Ню Йорк Таймс ".

Става дума за така наречен Creative Center, в който всеки консуматор можеше да прегледа кои са най-популярните хаштагове и да съобрази наличието си с тях. Или, в случай че е рекламодател, да потърси основатели на наличие, подобаващи за съответен артикул.

Изследователи от университета " Рътгърс " обаче неотдавна употребиха инструмента, с цел да проследят тагове, избрани като " чувствителни " по отношение на ползите на китайското държавно управление, и ги съпоставиха със същите в Instagram. Очакваният извод - доста " чувствителни " тематики за китайските комунисти просто не се появяват в TikTok, само че са налице в Instagram.

Скоро след обявата функционалността изчезва. В изказване за " Таймс " от TikTok признават, че това е обвързвано със " корист " на инструмента.

" За страдание, някои лица и организации злоупотребиха с функционалността за търсене на центъра, с цел да създадат неточни изводи, по тази причина променяме някои от функционалностите, с цел да се подсигурява, че ще се употребяват по предопределение ", сподели представител на компанията.

В добавка, екипът на TikTok е блокирал директния достъп до някои " чувствителни " тематики, в това число такива, свързани с геополитика.

ByteDance, компанията зад TikTok, от дълго време сътрудничи интензивно с ръководещата Китайска комунистическа партия - без значение дали става дума за предоставяне на достъп до вътрешни данни или директна цензура на протестиращи в Китай по време на пандемията. Но американските компании Meta и X също вършат всичко допустимо, с цел да затруднят учените. Хората на Зукърбърг възнамеряват да отстранен CrowdTangle, инструмент, който е известен измежду публицисти и учени за проучване на разпространяването на наличие във Фейсбук. Илон Мъск пък направи отворения API на тогавашния Twitter - интерфейс за програмиране на приложението - платен, и то много безценен, с което затрудни съществено откривателите, които се интересуват от това по какъв начин се популяризира дезинформацията онлайн.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР