Видеообръщение на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

...
Видеообръщение на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба
Коментари Харесай

Кулеба: Русия превърна предизвиканото от човека наводнение в оръжие

Видеообръщение на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба бе оповестено във връзка взривяването на язовирната стена на Водноелектрическа централа " Нова Каховка ", провокирало заливане на обширни региони от Херсонска област, заплашило сигурността на Запорожката АЕЦ и предизвикало огромни вреди на инфраструктурата и околната среда. Сайтът разгласява цялостния текст на обръщението на външният министър на Украйна.

" В ранните часове на 6 юни 2023 година съветските сили взривиха язовир Каховка в окупираната територия в южната част на Украйна. Тази солидна бетонна структура побира 18,3 кубически километра вода. Цивилното население и околната среда по течението на река Днипро към този момент понасят големи вреди вследствие на наводненията.

Президентът Зеленски неотложно свика Съвета за национална сигурност и защита на Украйна. Украинските правоохранителни и служби за незабавна реакция работят интензивно за намаляване на следствията и избавяне на животи.

Украйна привиква изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и внася въпроса за съветския терористичен акт пред Управителния съвет на Международната организация за атомна сила. Ние също по този начин ще си сътрудничим с Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз и други интернационалните механизми, с цел да смекчим следствията и да потърсим отговорност от Русия.

В светлината на развиването на бойното поле умишленият и от дълго време плануван терористичен акт на Русия трансформира провокираното от индивида наводняване в оръжие.

Увреждането на околната среда е от изключително значение. Цели екосистеми са изправени пред дълготрайни и необратими вреди заради наводненията. Животните в зоологическата градина в Нова Каховка към този момент са починали от покачването на водата и това е единствено началото на вредите за фауната в южната част на Украйна, по поречието на река Днипро и в Черно море.

Призоваваме всички държавни управления и интернационалните организации да осъдят дейностите на Русия и да поддържат Формулата за мир на президента Зеленски. Неговите детайли " Предотвратяване на екоцида ", " Ядрена сигурност " и " Енергийна сигурност " са доста настоящи сега.

Катастрофата в Каховка е още едно доказателство, че Русия е терористична страна. Всяка страна, парламент и интернационална организация би трябвало да признаят русия като такава - без закъснение.

Ние също по този начин призоваваме Европейски Съюз и държавите-членки на Г-7 да наложат нови опустошителни наказания на Русия, в това число нейната ракетна промишленост и сферата на атомната сила.

Русия ще дава отговор за разрушаването на язовир Каховка, както и за другите закононарушения.

Припомняме, че Предупреждения, за подобен вероятен случай няколко пъти се показваха през есента на предходната година, като имаше опасения, че съветските войски преднамерено ще повредят язовирната стена, с цел да спрат контранастъплението на украинците в Херсонска област. През зимата няколко пъти украински източници съобщаваха за завладяването на град Нова Каховка, където са се открили съветските войски, само че след това се отмятаха от изказванията. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР