Видеоматериали показват как живеещите на левия бряг плачат и крещят

...
Видеоматериали показват как живеещите на левия бряг плачат и крещят
Коментари Харесай

Олена Коцева: Екокатастрофата от взривяването на Каховската ВЕЦ ще достигне България след 20 дни, водата носи неизбухнали снаряди и трупове

Видеоматериали демонстрират по какъв начин живеещите на левия бряг плачат и крещят за помощ, само че са изолирани изцяло от съветските окупатори

Руснаците би трябвало да бъдат спрени, не съблюдават никакви закони, Путин взривява язовири както Сталин през Втората международна, споделя пред Faktor.bg водачът на „ Мати Украйна “

Интервю на Илиана Славова

- Г-жо Коцева, с митинга, който през днешния ден „ Мати Украйна “ провежда пред съветското посолство, отправяте обръщение, че и България може да бъде наранена от бедствието, подбудено от взривяването на Каховската Водноелектрическа централа. Какви са рисковете?

- Това е техногенна и екологична злополука – цялата тази вода, която продължава да изтича от Каховското водохранилище, минава през обитаеми места, които към този момент са наводнени – в доста от тях единствено покривите се виждат над водата. Водата отмива гробища, смесва се с фекални води, с химикали, плуват трупове. Има доста удавени животни – от зоологическите градини, също и селскостопански животни, тъй като са наводнени доста села. И всичко това отива в Черно море.
Ние всички ще бъдем изправени пред тази злополука, замърсяването ще доближи крайбрежията на България след 20-ина дни.
Водата носи мини и снаряди, които не са се взривили, тъй като там се водеха доста тежки боеве – това е Херсон, това е Николаевска област… Всичко това пътува сега и то може да пристигна и до България.
Не приказвам единствено за това, че ще бъде провален туристическият сезон, приказвам за сигурността на хората.
В момента всички сме наранени, освен Каховка, ние също сме на Черно море. Какъв туристически сезон, какви лодки и платноходки? Може да зародят доста проблеми, здравословни, не дай си Боже!
Затова вършим този митинг, с цел да можем да кажем – всички, които поддържаме бедстващите хора, които сме срещу геноцида над украинския народ – това е геноцид и против нас, българите, тъй като ние сме от другата страна на Черно море.

- Как се оправят хората в наводнените региони?

- Представете си по какъв начин хората остават безусловно без нищо тъй като от техните домове безусловно за един ден останаха единствено покривите над водата. И равнището на водата продължава да се повишава. Днепър е голяма река, тя минава по цялата дължина на Украйна. Същевременно водата в наводнените региони не става за пиянство, има фекално замърсяване.
И цялата тази екокатастрофа! Тъй като се водят доста тежки боеве, по фронтовата линия има доста починали, старите гробища също ще бъдат отмити и всичко плува към Черно море. Но най-страшни са мините, снарядите, които не са се взривили – доста са, тъй като тези територии са минирани от руснаците.
Украинските военни избавят хората, също и животните, които са оживели. Не са оставени да измрат по този начин, както руснаците оставят украинското население на левия бряг ва Днепър да измира. Те не са се погрижили и за своите военни.
Окупаторите управляват левия бряг. Десният е доста по-висок от левия и там, все пак, хората от застрашените райони са евакуирани, отведени са на безвредни места.

- Какви са възможностите за избавяне на хората от левия бряг?

- Хората се давят на левия бряг, тъй като руснаците не ги избавят и не разрешават да бъдат избавени, към този момент има умрели. В обществените мрежи се качват видеоматериали, на които се вижда по какъв начин живеещите на левия бряг плачат и крещят за помощ, само че са изолирани изцяло от окупаторите.
В медиите излязоха изявления за случаи, в които украинските бойци са изпращали вода на хора, които са стояли на левия бряг – майки с деца по покривите. И са ги избавили в последна сметка.
Но като цяло съветските военни попречват евакуацията и в случай че не се намесят интернационалните организации, може да загинат още доста хора.
Опасявам се, че по-късно ще бъде упрекната и Украйна за това, че го е позволила. Но Украйна няма опция да окаже подпомагане или помощ на хората, които сега бедстват на левия бряг, само че са изолирани от съветските окупатори
Какво ще се случи… Страшно е даже да си го показа човек.

- Появиха се голям брой предизвестия, че заради взривяването на Каховското водохранилище има риск и за Запорожката АЕЦ.

- Запорожката атомна централа и Енергодар са застрашени. Това което следва, в случай че централата спре, е ужасно. Охлаждащата ѝ система е непосредствено подвластна от този водоем, който е взривен и източен.
Никой не може да допусна и да си показа какво може да се случи, в случай че окупаторите не бъдат спрени. Те би трябвало да бъдат спрени.
Руснаците към този момент са посочили, че не съблюдават никакви отговорности, не съблюдават никакви закони.
Трябва да се намесят интернационалните организации незабавно, тъй като Украйна, като се изключи че би трябвало да се оправи с този проблем, е воюваща страна – тя е отбраняваща се страна.
Това, че руснаците взривиха Каховската Водноелектрическа централа за да спрат военното нахлуване на украинските войски, е ясно за всички.
Същото е направил Сталин по време на Втората международна война през 1941 година, когато е била взривена Днепровската Водноелектрическа централа (ДнепроГЭС – б.р.) – това не е спряло германците, само че умират доста цивилни. Тогава повече от 100 хиляди души са убити, удавени във водите на Днепър и във водохранилището на централата.

- Как оценявате реакцията на интернационалните организации, на Организация на обединените нации?

На 6 юни, когато Русия взриви Каховската Водноелектрическа централа, Организация на обединените нации освен замълча, само че и на същата дата там са чествали ден на съветския език. Вчера прочетох, че Организация на обединените нации ще окаже оптимално бързо нужната помощ на Украйна, на потърпевшите райони.

- Как може България да помогне за оправянето с това злополучие?

- В България в Министерството на защитата има доста остарели и никому ненужни лодки, които са някакъв запас, обаче когато са излезли от приложимост, ги бракуват и ги изхвърлят. Независимо, че са бракувани, множеството от тях може да се употребяват. Апелираме да се ревизират и да се дадат оптимално бързо на бедстващите региони в Украйна.
Дори в случай че са на по-поносима цена може да ги закупим.
Писах на министъра на защитата Тодор Тагарев – дал отговор е, прави му чест. Много е малко времето откогато пое поста и не може толкоз бързо да реагира, само че се ангажира да ревизира за лодки, които към този момент са бракувани, само че са годни.
Вече имаме две лодки от донор. Човекът, който ги донесе, споделя, че стоят от дълго време, само че са здрави – те са за океанско корабоплаване.

- От какво друго има потребност?

- Освен от надуваеми лодки, има огромна потребност от термоодеяла, избавителни жилетки и сухи храни за кучета и котки.
Купили сме храна за кучета и котки, а и хората донасят.
Голяма е потребността от термоодеяла – от термофолио. Доброволците ни обикалят и изкупуват такива одеяла.
Толкова доста мокри хора, мокри животни… На фрагменти от видеоматериалите се вижда по какъв начин треперят. Дори не могат да се изправят на краката си след дългия престой във водата. Тези одеяла са най-бързият метод да се затоплят телата на потърпевшите – било на животните, било на хората. Украинците избавят и животните. Дори руснаци избавят.
Нашиете сътрудници, с които работим повече от година, в понеделник отпътуват тъкмо за райони, потърпевши от наводненията. Набавят си каски и бронежилетки, тъй като там регионът е рисков. Руските обстрели са непрекъснати, непрестанно се обстрелват евакуационните центрове, където се избавят мирните жители.
Едното от момчетата ми написа – открих си каска, в този момент диря бронежилетка, тъй като този район не е от безвредните. Тези момчета са на по 21-22 години. Те отиват да избавят хора в бедстващите региони, рискуват живота си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР