Видеоклипове, публикувани в интернет, показват как иранска тийнейджърка протестира часове

...
Видеоклипове, публикувани в интернет, показват как иранска тийнейджърка протестира часове
Коментари Харесай

Тийнейджърка изгори забрадката си и изчезна в Иран, намериха я мъртва

Видеоклипове, оповестени в интернет, демонстрират по какъв начин иранска тийнейджърка стачкува часове преди гибелта си, заяви майка й пред Би Би Си Persian. На видеото се вижда се по какъв начин 16-годишната Ника Шакарами стои на резервоар за отпадък и изгаря забрадката си в Техеран на 20 септември, до момента в който други скандират лозунги против Ислямската република.

По-късно тя изчезва, откакто споделя на другар, че е преследвана от полицията.

Майката на момичето отхвърля Ника да е била на видеозаписа от охранителните камери, оповестен от управляващите в поддръжка на изказванието им, че гибелта й не е обвързвана с митингите през този ден.

Насрин Шакарами упрекна силите за сигурност, че са умъртвили щерка й, само че публични лица обявиха, че тя е умряла, откакто е била хвърлена от строяща се постройка, евентуално от служащи.

Миналата седмица иранската държавна телевизия излъчи размазани фрагменти, на които се вижда по какъв начин тийнейджърка или жена, която тя разпознава като Ника, върви по алея и влиза в постройка през врата.

В понеделник обаче Шакарами съобщи пред BBC Persian, че лицето във видеото не е нейната щерка. Друг източник, непосредствен до фамилията, също сподели, че походката на лицето на записа не е като на Ника.

“The girl who is burning her headscarf in this footage is, ” a source close to the family told BBC Persian.

She was then chased by security forces and found dead 10 days later.

— Parham Ghobadi (@BBCParham)

Шакарами твърди също, че сестра й Аташ и брат й Мохсен са били принудени да създадат подправени изказвания за гибелта на Ника, до момента в който са били в ареста. " Заплашвали са да задържат четиригодишното дете на брат ми ", споделя тя.

Миналата сряда вечерта Мохсен е показан по малкия екран да приказва против актуалните митинги, до момента в който някой отвън камерата като че ли му шепне: " Кажи го, мръснико! " Междувременно Аташ е споделила, че Ника " е била убита, като е бутната от постройка ". Двамата са освободени след направените изказвания.

Семейството на Ника съобщи, че е разкрило тялото й в моргата 10 дни след изгубването й и че чиновниците са им разрешили да видят лицето й единствено за няколко секунди, с цел да я разпознават. Аташ е споделила също по този начин, че Революционната армия й е споделила, че Ника е била под техен контрол в продължение на пет дни, след което е била предадена на затворническите управляващи.

Майката на Ника твърди, че щерка й е изчезнала часове откакто е взела участие в митинга, сниман във видеоклипове, които се появиха в обществените медии през последните дни.

На един от видеозаписите се вижда по какъв начин момиче, облечено в черно, стои на резервоар за отпадък на улица и размахва горяща кърпа. Тълпата към нея се чува да скандира " гибел на диктатора " - има се поради висшият водач аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Друг видеоклип демонстрира същата сцена в различен ракурс.

" Подобно на Ника, аз съм срещу наложителния хиджаб още от детството си. Но моето потомство не беше задоволително самоуверено, с цел да стачкува ", споделя Шакарами пред BBC Persian. " Хората на моята възраст одобриха години на угнетяване, заплашване и оскърбление, само че щерка ми стачкува и имаше цялостното право да го направи ", добавя тя.

" Поколението Z " - определяно като родените сред 1997 година и 2012 година - е в челните редици на митингите, провокирани от гибелта на Махса Амини, 22-годишна жена, арестувана от нравствената полиция за хипотетично нарушение на строгия закон за хиджаба на Ислямската република, напомня изданието.

Ника не е единствената млада протестираща жена, убита по време на размириците.

Семейството на 22-годишната Хадис Наджафи съобщи, че тя е била убита от силите за сигурност по време на митинг в град Карадж, западно от Техеран, на 21 септември.

Според Амнести Интернешънъл друго 16-годишно момиче, Сарина Есмаилзадех, е умряло, откакто е било грубо ударено по главата с бухалки от силите за сигурност по време на митингите в Карадж на 23 септември.

В понеделник Иранското сдружение за отбрана на правата на детето заяви, че по време на митингите са били убити общо 28 деца. Според сдружението доста други деца са били задържани и са държани в центрове за задържане, оповестява BBC Persian.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР