Виден либерален свещеник е изправен пред изключване от Руската православна

...
Виден либерален свещеник е изправен пред изключване от Руската православна
Коментари Харесай

Кирил заплашил с уволнение виден руски свещеник, отказал да благослови войната в Украйна

Виден демократичен духовник е изправен пред изключване от Руската православна черква поради отхвърли си да прочете молитва, в която моли Бог да води Русия към победа над Украйна, заяви Arab news.

Църковният съд съобщи, че Алексей Умински би трябвало да бъде " отхвърлен от духовнически ранг " за нарушение на свещеническата си клетва. Решението беше изпратено за утвърждение на патриарх Кирил, главата на съветската черква, който твърдо поддържа президента Владимир Путин.

Случаят демонстрира по какъв начин църквата се опълчва на вътрешното инакомислие, до момента в който поддържа Путин и неговата война в Украйна, която към този момент наближава края на втората си година.

Църковният съд твърди, че Умински е нарушил клетвата си, като е отказал да прочете " Молитвата за Светата Рус ", архаично наименование на Русия, която Кирил е направил наложителна на църковните служби.

" Ето, тези, които желаят да водят война, са вдигнали оръжие против Светата Рус, надявайки се да разделят и унищожат нейния обединен народ ", се споделя в молитвата, произнесена за първи път от Кирил на 25 септември 2022 година, седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна.

Десетки съветски православни свещеници са били осъдени за това, че са оспорвали линията на Църквата във връзка с войната - да вземем за пример, че са чели молебствия за мир вместо за победа - съгласно онлайн групата " Християни против войната ", която е документирала техните случаи.

Умински е най-известната жертва до момента. В продължение на 30 години той служи като старши духовник в църквата " Животворяща Света Троица " в Москва, преди да бъде ненадейно уволнен този месец, тъкмо преди православната Коледа, с ход, който приготви почвата за присъдата от 13 януари. Умински е прочут с работата си в приюти за умиращи деца и възрастни, а през 2022 година управлява погребението на някогашния руски президент Михаил Горбачов.

В изявление през ноември предходната година свещеникът съобщи, че езикът на войната " по никакъв метод не е съчетаем " с църковната литургия.

Той насърчи вярващите да търсят свещеници, които " се молят повече за мир, в сравнение с за победа, и схващат, че всяка победа постоянно е пирова победа в тези войни... В актуалните войни всяка победа съвсем постоянно е равносилна на самоизтребление ".

Ксения Лученко, специалист по въпросите на Руската православна черква в Европейския съвет за външна политика, съобщи, че присъдата против Умински е голословна, защото молитвата, за която е упрекнат, че е отказал да я прочете, не е била прегледана и утвърдена от висшия орган на Църквата - Светия синод.

Тя съобщи, че наказването му е " доказателство за узурпирането на властта на патриарх Кирил в Руската православна черква и нарушаването на нейните уставни документи ".

Умински не е коментирал обществено уволнението си. Църковният съд съобщи, че решението за изгонването му е взето в негово неявяване, откакто той не се е явил, макар че е бил призоваван три пъти.

Общо 11 627 православни вярващи са подписали отворено писмо в негова поддръжка, откакто той беше отхвърлен от поста духовник на църквата " Света Троица " и сменен от Андрей Ткачов, звучен бранител на войната.

Те обявиха, че решението им е предизвикало огромна болежка и ще лиши хиляди хора от духовна поддръжка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР